Kenapa Korea Utara memperkenalkan anak diktator kepada dunia? Rupanya ini mesej yang nak disampaikan

Kenapa Korea Utara memperkenalkan anak diktator kepada dunia? Rupanya ini mesej yang nak disampaikan.

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un, mendedahkan anak perempuannya kepada dunia buat kali pertama, dalam gambar menarik yang menunjukkan dua beranak itu ‘berganding bahu’

sebelum pelancaran peluru berpandu balistik terbesar negara bersenjata nuklear itu sehari sebelumnya.

Kenapa Korea Utara memperkenalkan anak diktator kepada dunia? Rupanya ini mesej yang nak disampaikan

Korea Utara menguji peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) Hwasong-17 semalam, lapor agensi berita negara KCNA hari ini.

Bagaimanapun, kejutan terbesar adalah kehadiran anak perempuan Jong Un, yang kewujudannya tidak pernah disahkan secara terbuka sebelum ini.

KCNA tidak menamakan gadis itu yang dilihat dalam gambar berkot putih berpegangan tangan dengan bapanya ketika mereka melihat peluru berpandu besar itu.

“Ini adalah peristiwa pertama yang diperhatikan di mana kita melihat anak perempuan Kim Jong Un di acara awam”, kata Michael Madden, pakar kepimpinan Korea Utara di Pusat Stimson yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).

“Ia sangat penting dan mewakili tahap keselesaan tertentu di pihak Kim Jong Un dia akan membawanya keluar di khalayak ramai dengan cara sedemikian.”

Jong Un dipercayai mempunyai seramai tiga orang anak, dua perempuan dan seorang lelaki, kata pakar.

Beberapa pemerhati percaya salah seorang daripada kanak-kanak itu dilihat dalam rakaman perayaan untuk cuti kebangsaan negara itu pada September.

Pada 2013, bintang bola keranjang Amerika yang bersara Dennis Rodman berkata, Jong Un mempunyai bayi perempuan bernama Ju Ae.

Selepas perjalanan ke Korea Utara pada tahun itu, Rodman memberitahu akhbar The Guardian dia meluangkan masa bersama Jong Un dan keluarganya, dan menggendong bayi itu.

Ju Ae dianggarkan berumur kira-kira 12-13 tahun, bermakna dalam tempoh empat hingga lima tahun dia akan bersedia untuk memasuki universiti atau memasuki perkhidmatan tentera, kata Madden.

Korea Utara tidak pernah mengumumkan siapa yang akan mengganti Jong Un sekiranya beliau tidak berupaya.

Dengan sedikit butiran yang diketahui mengenai anak-anaknya yang masih kecil, penganalisis membuat spekulasi kakak dan penyokong setianya boleh membentuk sebuah wilayah sehingga penggantinya cukup umur untuk mengambil alih.

Kemunculan anak perempuan pemimpin pada acara ini boleh mencadangkan generasi keempat penggantian turun-temurun dan teras elit Korea Utara perlu menyediakan diri mereka untuk kemungkinan itu, tambah Madden.

“Kehadirannya adalah untuk penonton elit,” katanya.

Isteri Jong Un, Ri Sol Ju, juga membuat penampilan yang jarang berlaku pada pelancaran semalam, menurut KCNA.

“Setiap kali Ri Sol Ju muncul, terdapat mesej strategik yang terbabit. Biasanya direka untuk meredakan ketegangan, menentang mesej agresif lain (seperti ujian), atau menunjukkan perpaduan keluarga Jong Un semasa masalah dalaman,” kata Ken Gause, pakar kepimpinan Korea Utara dengan CNA, sebuah organisasi penyelidikan bukan berasaskan untung yang berpangkalan di AS.

Kehadirannya juga sesuai dengan trend Jong Un ‘menormalkan’ politik dalam rejim dan dinamik di sekeliling kedudukannya sebagai pemimpin tertinggi, tambah Gause

BACA:

“Sebab warna putih lebih..”, Tak masuk akal! Rupanya ini punca sebenar kenapa kapal terbang warna putih

“TRW Kelantan FC bukan kelab jual burger!” Penyokong sindir Zamsaham sekali ini jawapan padu beliau