Kena cari jalan keluar agar lebih ramai boleh cari rezeki

Kena cari jalan keluar agar lebih ramai boleh cari rezeki. Pemilik dan pengusaha restoran menggesa kerajaan agar membuang terma perkhidmatan perlu dan tidak perlu dalam menentukan prosedur operasi standard (SOP) sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sebaliknya, wakil Persatuan Pemilik Restoran dan Bistro, Jeremy Lim berkata, semua perkhidmatan atau industri adalah penting dan kerajaan perlu mencari titik tengah bagi membolehkan semua pihak mencari rezeki untuk meneruskan hidup.

“Banyak restoran tidak sesuai menjalankan model penghantaran. Kalau ia sesuai, maknanya kami melabur dalam cloud kitchen dan bukan restoran.

“Komponen penting dalam restoran ialah lokasi dan kami melaburkan sejumlah wang yang banyak untuk lokasi, memberi suasana yang baik dan kos kakitangan. Kalau cloud kitchen, saya tidak perlu memikirkan semua ini.

“Sejak adanya larangan makan di restoran, kami masih menanggung perbelanjaan bulanan, seperti sewa, kos gaji pekerja dan utiliti, dengan hanya sedikit bantuan atau subsidi kerajaan.

“Banyak pengendali restoran kini hanya mempunyai aliran tunai untuk kurang dari dua bulan.

“Kami menjangkakan kadar penutupan perniagaan kira-kira 60 peratus di seluruh Semenanjung jika larangan itu berterusan dan ini berpotensi menjejaskan 500,000 isi rumah,” katanya pada sidang media dalam talian F&B United, pada Rabu.

Sidang media itu turut menggabungkan beberapa persatuan antaranya F&B Connects, Malaysia F&B Alliance, Professional Culinaire Association (PCAM), HAPA Group dan Malaysia Food & Beverage Executives Association.

Tambah Lim, apa yang diperlukan pengusaha ketika ini bukanlah bantuan kewangan, tetapi timbang rasa dan kewajaran daripada kerajaan untuk membenarkan mereka bekerja seperti biasa, apatah lagi sudah terbukti perniagaan makanan bukan penyumbang utama kluster di negara ini.

Dalam masa yang sama, mereka juga menggesa kerajaan agar menggunakan data dan sains untuk mengkaji semula SOP semasa, dan melibatkan wakil persatuan perdagangan bagi membolehkan SOP yang lebih komprehensif dilaksanakan.

“Kerajaan tidak boleh berterusan memaksa orang ramai berada di rumah. Jika tidak diambil tindakan segera, pasti akan ada implikasi jangka panjang,” ujarnya.

Berita penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/henti-guna-istilah-perkhidmatan-penting-dan-tidak-penting-wakil-pengusaha-restoran-308449

BACA JUGA : Exco Selangor bengang, MITI terus tambah sektor dibenar operasi waktu PKPD