“Kena book cepat-cepat macam ni”, Ini hotel pertama yang ‘offer’ pakej penginapan Rahmah

“Kena book cepat-cepat macam ni”, Ini hotel pertama yang ‘offer’ pakej penginapan Rahmah. Inisiatif Menu Rahmah oleh kerajaan telah terbukti berkesan.

Beribu-ribu pemilik perniagaan dari pelbagai sektor telah memilih untuk mengambil bahagian dalam inisiatif tersebut.

Dari inap desa hingga ke kedai haiwan peliharaan, nampaknya tiada penghujung cara pemilik perniagaan boleh melibatkan diri dalam inisiatif tersebut.

"Kena book cepat-cepat macam ni", Ini hotel pertama yang 'offer' pakej penginapan Rahmah

Baru-baru ini, sebuah hotel di Sandakan menjadi yang pertama di negara ini menawarkan pakej penginapan Rahmah sepanjang Ramadan seperti yang didedahkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Beliau berkata tawaran Rahmah dalam industri perhotelan boleh mempromosikan pelancongan.

“Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup memperluaskan inisiatif Rahmah kepada perkhidmatan lain. Inisiatif ini kini tidak terhad kepada menu makanan, kafe dan jualan, tetapi juga telah berkembang kepada perkhidmatan perhotelan, perbankan dan insurans.”

“Saya akan mengadakan lebih banyak sesi penglibatan dengan pihak lain atas inisiatif ini ,” katanya selepas melancarkan Pakej Rahmah yang ditawarkan oleh The Elopura Hotel.

Ft Hotel

Salahuddin berkata hotel itu menawarkan diskaun sebanyak 20% untuk penginapan dengan sahur percuma (makan sebelum subuh sebelum berpuasa) sepanjang Ramadan.

Katanya pakej akan dilanjutkan seminggu selepas Ramadan dengan sarapan percuma.

Dalam catatan di akaun Facebooknya, Salahuddin menulis, “Saya berharap dengan pakej Rahmah seperti ini, ia sekaligus dapat meningkatkan ekonomi industri pelancongan di Sandakan .”

 

Terdahulu, Salahuddin ketika melancarkan Menu Rahmah di Pasar Raya Mydin berkata berdasarkan maklum balas peniaga, inisiatif itu menjadi tarikan ramai mereka.

Setakat ini, katanya sebanyak 1,531 premis perniagaan di seluruh negara telah berdaftar dengan KPDN untuk menyertai inisiatif itu.

“Tiada paksaan. Mana-mana peniaga boleh mendaftar dengan KPDN secara percuma untuk kami membantu mempromosikan mereka , asalkan mereka menawarkan hidangan seimbang pada harga RM5 atau kurang,” jelasnya.

Perlukah lebih banyak hotel memperkenalkan pakej Rahmah? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.

BACA:

Tan Sri Musa Hassan dedah punca kenapa dah tak sebumbung dengan isteri lebih 6 bulan

Kalau rumah kita kena roboh dengan kerajaan, apa yang patut kita lakukan? Ini yang perlu anda tahu