Kecoh satu Malaysia, Jalur Gemilang dipasang terbalik pada raptai Hari Kebangsaan

Kecoh satu Malaysia, Jalur Gemilang dipasang terbalik pada raptai Hari Kebangsaan.

Tinggal beberapa hari sahaja lagi, negara kita bakal menyambut Hari Kemerdekaan buat kali ke-65. Pelbagai persiapan sedang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu bagi memastikan majlis tersebut berjalan dengan lancar termasuklah raptai penuh perarakan.

Namun, lain pula jadinya sewaktu raptai Hari Kebangsaan 2020 sedang berlangsung pada hari ini sehingga menarik perhatian ramai.

Jalur Gemilang dipasang terbalik?

Tular sebuah video dimuat naik oleh pengguna Twitter dikenali Zack Rockstar dilihat suasana raptai sambutan tersebut diiringi nyanyian lagu Negaraku oleh orang ramai di situ.

Kecoh satu Malaysia, Jalur Gemilang dipasang terbalik pada raptai Hari Kebangsaan

Bagaimanapun, keadaan bendera Malaysia pada ketika itu telah menarik perhatian ramai. Mana tidaknya, bendera Jalur Gemilang dipasang secara terbalik.

“Bendera di pasang terbalik ketika rehearsal sambutan Hari Merdeka,”ciap Zack.

Woiii, terbalik tu!! Apa nak jadi? Mereka semakin berani!

Perkongsian itu menerima pelbagai reaksi di kalangan warganet di mana ramai menganggap tindakan ‘tidak hormat’ pada Jalur Gemilang dilihat semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

Macam mana Malaysia nak maju?

Dalam pada itu, ada yang mengaitkan kemajuan sesebuah negara dengan cara pemasangan bendera itu sendiri oleh rakyatnya.

Apa dah berlaku dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kita.

Selain itu, terdapat warganet meluahkan kekesalan dengan sikap dan tindakan yang dilakukan oleh Anggota Tentera Malaysia (ATM) sejak kebelakangan ini di mana telah mencipta banyak kontroversi.

Ni kalau zaman PH mesti DAP dipersalahkan.

Malah turut mendakwa ia adalah perbuatan khianat daripada pihak pembangkang seperti DAP.

Habislah tukang pasang bendera tu..

Untuk makluman, kesilapan itu disedari oleh tim penaik Jalur Gemilang, namun terpaksa meneruskan acara sehingga selesai bagi menghormati lagu kebangsaan dan mengikut tatacara protokol istiadat. Sebaik sahaja lagu Negaraku tamat dimainkan, pihak terlibat telah bertindak memperbetulkan kedudukan Jalur Gemilang dengan yang sebenarnya.

Sekadar info, pemasangan bendera terbalik adalah merupakan salah satu ‘petanda’ menunjukkan sesuatu pihak itu sengaja mahu mempersenda selain mengkhianati secara terbuka kepada negara terbuka.

Ini kerana bendera adalah tentang maruah, kedaulatan dan imej negara dan sekiranya dipasang terbalik, ia suatu penghinaan dan penderhakaan kepada kedaulatan negara kita Malaysia.

BACA JUGA : 

Wow! Filem ‘Selagi Bernyawa’ bakal kalahkan Mat Kilau? Dah RM8 juta..

Kawan tak mampu bayar yuran KAFA, budak ni diam-diam kumpul duit tolong bayar dipuji

“Dah Haji pun pakai seluar pendek”, netizen persoal Fizo Omar