Kecoh kes nenek saman cucu berebut harta Jamaludin Jarjis, ini punca kematian Jamaludin Jarjis yang ramai tak tahu

Kecoh kes nenek saman cucu berebut harta Jamaludin Jarjis, ini punca kematian Jamaludin Jarjis yang ramai tak tahu.

Kematian Tan Sri Dr Jamaludin Jarjis pada 4 April 2015 merupakan tragedi besar bagi keluarga dan rakan-rakan beliau, serta mengejutkan ramai di Malaysia.

Beliau terbunuh dalam satu kemalangan helikopter di Masai, Johor ketika menuju ke Pulau Tioman, Pahang untuk bercuti.

Kecoh kes nenek saman cucu berebut harta Jamaludin Jarjis, ini punca kematian Jamaludin Jarjis yang ramai tak tahu

Terdapat beberapa faktor yang disebutkan sebagai punca kematian beliau.

Pertama, cuaca buruk adalah salah satu faktor utama dalam kemalangan itu. Pada hari itu, hujan lebat dan keadaan cuaca yang tidak stabil menyebabkan keadaan penerbangan menjadi sukar.

Beliau dijangka akan berangkat pada jam 5 petang, tetapi kemalangan berlaku pada jam 4 petang, mungkin kerana keadaan cuaca semakin merosot.

Kedua, kegagalan sistem helikopter turut dianggap sebagai salah satu penyebab kemalangan itu.

Helikopter Agusta AW139, yang merupakan helikopter moden dengan teknologi terkini, telah dilengkapi dengan sistem pengesan pesawat automatik dan sistem penunjuk arah elektronik.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan sistem ini tidak berfungsi dengan baik ketika kemalangan berlaku, sehingga helikopter terbang ke arah yang salah.

Ketiga, kesilapan manusia juga dikatakan menjadi punca kemalangan itu. Sebelum berlepas, Jamaludin Jarjis disifatkan terlalu tergesa-gesa dan memaksa juruterbang menerbangkan helikopter pada ketika cuaca tidak stabil. Ada juga laporan yang mengatakan bahawa juruterbang yang tidak berpengalaman dan tidak cukup rehat, turut menyumbang kepada kemalangan itu.

Keempat, faktor lain termasuk kekurangan pengawasan dan kawalan keselamatan terhadap operasi penerbangan swasta di Malaysia turut dianggap sebagai penyebab kemalangan.

Walaupun kematian beliau adalah satu tragedi besar, ia telah menghasilkan satu siri perubahan dan peningkatan dalam amalan keselamatan dalam industri penerbangan di Malaysia, termasuk dalam operasi penerbangan swasta.

BACA:

Isu kalimah Allah : Rupanya ini punca asal kes tersebut, ramai tak tahu

“Aku ajak tunang kemas barang masa cuti sem kat rumah, dia suruh aku mandi, dan itulah kali pertama aku disentuh”