Kanak-kanak bawah 5 tahun tak digalakkan pakai pelitup muka – Pakar

Penggunaan pelitup muka bagi kanak-kanak berumur bawah lima tahun ketika di dalam kelas tidak digalakkkan kerana boleh mengundang risiko keselamatan, kata Pakar Perunding Kanan Pediatrik Datuk Dr Amar Singh.

Bekas Ketua Jabatan Pediatrik Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh berkata kanak-kanak pada peringkat usia tersebut terutama yang percakapannya belum lancar atau mempunyai masalah kesihatan seperti asma, mungkin berdepan kesukaran jika memakai pelitup muka untuk tempoh lama.

“Mereka ini mungkin boleh pakai untuk sementara sahaja.

“Kanak-kanak yang ada masalah kesihatan seperti asma atau sakit jantung kita tidak cadangkan pakai pelitup muka untuk tempoh lama kerana bimbang mereka akan sesak nafas. Lebih membimbangkan kalau yang belum pandai bercakap (untuk beritahu masalah),” katanya kepada Bernama di sini, baru-baru ini.

Dr Amar Singh mengulas peraturan beberapa tabika serta tadika yang mewajibkan semua murid memakai pelitup muka sepanjang sesi pembelajaran apabila persekolahan bermula kembali Rabu ini selepas ditutup sejak 18 Mac susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Menurut Dr Amar Singh yang juga Penasihat Majlis Kebangsaan Intervensi Awal Kanak-Kanak (NECIC), bagi kanak-kanak yang boleh memahami dan mengikut arahan, pemakaian pelindung muka mungkin lebih sesuai.

“Tapi ini (pelindung muka) tidak begitu bagus berbanding pelitup muka, tapi ia tidak mengganggu, senang nak bernafas dan guru boleh tengok muka kanak-kanak itu,” katanya sambil menambah guru juga perlu setiap masa memakai alat itu bagi mengelak titisan air liur terkena pelajar.

Mengenai pemakaian cecair pensanitasi tangan, Dr Amar Singh berkata tiada masalah untuk kanak-kanak menggunakan cecair itu walaupun mengandungi alkohol kerana produk tersebut antara pilihan berkesan untuk menyahaktifkan bakteria serta virus termasuk Covid-19 selain membasuh tangan menggunakan air dan sabun.

“Ada ibu bapa bimbang untuk gunakan cecair pensanitasi tangan mengandungi alkohol kepada anak mereka, sebenarnya tiada masalah. Tetapi, jika tanpa alkohol itu sebenarnya tidak menjamin dapat membunuh kuman, bakteria atau virus,” katanya.

Pengguna disaran menggunakan cecair pensanitasi tangan mengandungi kadar alkohol 60 hingga 80 peratus untuk membasmi kuman dan peratusan lebih tinggi kurang sesuai kerana sifat bahan itu yang cepat kering selain menyebabkan kulit menjadi kering dan merekah.

Berita penuh : https://selangorkini.my/2020/06/pakar-kanak-kanak-bawah-lima-tahun-tidak-sesuai-pakai-pelitup-muka/