bukan

Kamu bukan satu-satunya parti India, pemimpin Umno ingatkan MIC

Kamu bukan satu-satunya parti India, pemimpin Umno ingatkan MIC.Seorang ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno menggesa supaya MIC menerima kenyataan bahawa ia bukanlah satu-satunya parti politik yang mewakili komuniti India.

Sambil menggesa parti komponen Barisan Nasional (BN) itu menyokong Parti Makkal Sakti Malaysia, Puad Zarkashi berkata, kepentingan gabungan itu harus menjadi keutamaan yang mengatasi segala-galanya dan wajar MIC mengalu-alukan kehadiran parti baharu ke dalam BN.

“MIC kalau komited kepada demokrasi mesti meraikan kepelbagaian. Jangan sekat sokongan masyarakat India kepada BN melalui parti lain seperti Makkal Sakti, MIUP dan IPF,” katanya merujuk kepada Parti India Bersatu Malaysia dan Parti Barisan Kemajuan India SeMalaysia.

Puad mengulas kenyataan Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi bahawa gabungan itu akan memberi tempat kepada Makkal Sakti untuk bertanding dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Makkal Sakti yang mewakili komuniti India yang diasaskan oleh bekas pemimpin Kumpulan Tindakan Hak Hindu (Hindraf) bukan parti komponen dalam BN walaupun telah bertahun-tahun menyokong gabungan itu.

bukan

Sebelum ini, MIC dikatakan menyekat percubaan parti-parti lain yang mewakili komuniti India untuk menjadi komponen BN dengan menggunakan kuasa veto di bawah sistem konsensus yang memerlukan persetujuan daripada semua parti komponen sebelum parti lain dibenarkan menyertai BN.

Puad berkata, BN memerlukan segala sokongan yang diperlukan untuk kembali berkuasa.

“MIC mesti berpijak di bumi nyata dengan memudahkan BN meraih sokongan, menambah keanggotaan dan berganding bahu dengan pihak lain.”

Beliau juga berkata, Makkal Sakti telah menunjukkan kesetiaan dan kesabaran mereka dengan menjadi rakan sekutu selama 13 tahun.

“Pada saat BN hilang kuasa pada PRU ke 14, Makkal Sakti tidak lari daripada BN seperti Gerakan, PBS, Upko dan lain-lain. Makkal Sakti kekal mendokong BN walau hanya berstatus ‘friends of BN’,” katanya.

Puad berkata, beliau percaya bahawa Presiden Makkal Sakti RS Thanenthiran juga perlu dilantik sebagai senator.

Zahid mengeluarkan kenyataan mengenai Makkal Sakti sebulan selepas Umno mempersoalkan kesetiaan MIC ketika parti Melayu itu berdepan isu dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (JPPM) yang pada Ogos lalu ia menegaskan MKT Umno hanya berfungsi sebagai ‘caretaker’ berikutan tempoh pemegang jawatan bagi penggal mereka telah tamat pada 30 Jun lalu dan tidak boleh membuat sebarang keputusan.

Presiden MIC SA Vigneswaran kemudiannya menggesa supaya Zahid digantikan dengan pengerusi BN yang baharu, sekali gus mencetuskan kritikan daripada pemimpin kanan Umno.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/09/21/terimalah-kenyataan-kamu-bukan-satu-satunya-parti-india-kata-ahli-mkt-umno-kepada-mic/

BACA: Kes kecurian RM25 juta : Adakah SPRM siasat SPRM?

CATEGORIES