Kami baru 7 bulan, selama ni Najib buat apa? Soal Raja Bahrin

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Senator Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad menempelak bekas perdana menteri, Najib Razak yang mempersoalkan untuk mempersoalkan Pakatan Harapan berhubung isu rumah mampu milik.

Raja Bahrin mengingatkan Najib bahawa BN yang berkuasa selama bertahun-tahun, sementara PH baru memasuki bulan ketujuhnya di pejabat.


Beliau berkata, amat menghairankan masih ramai Orang Asli yang merungut tidak dapat memiliki rumah pertama mereka sejak zaman BN berkuasa.

“Tinjaun saya dua hari ini menunjukan Orang Asli di Cameron Highlands masih diabaikan dan di tahap yang lama. Kemiskinan dan kemudahan asas mereka masih amat menyedihkan.

“Dalam isu perumahan masih ramai yang merungut tidak dapat memiliki rumah pertama mereka sejak zaman BN kerana berlaku pilih kasih.

“Ini amat menghairankan kerana Najib menerajui syarikat perumahan PRIMA di bawah jabatan perdana menteri dan juga SPNB melalui kementerian kewangan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Raja Bahrin, yang juga Pengerusi Amanah Terengganu Amanah, mengulas mengenai desakan Najib supaya kerajaan PH menangani kekurangan rumah mampu milik. Adalah dipercayai beliau merujuk kepada hantaran Facebook Najib pada Rabu lalu di mana bekas PM itu menggesa kerajaan PH pertimbangkan untuk memberikan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) kepada setiap pemandu teksi.

“Najib pula ada menyoal kenapa kerajaan PH tidak menyediakan lebih banyak skim perumahan mampu milik dalam tempoh hanya tujuh bulan kami memerintah walhal ini di bawah kuasa beliau dan BN berpuluh tahun lamanya,” kata Raja Bahrin.