Kalau orang biasa dah berkecai bila jatuh ke tanah, ini kisah pramugari jatuh dari kapal terbang tapi tak mati

Kalau orang biasa dah berkecai bila jatuh ke tanah, ini kisah pramugari jatuh dari kapal terbang tapi tak mati.

Lima puluh tahun lalu, seorang wanita berusia 23 tahun jatuh 33,333 kaki dari langit dan terselamat, menjadikannya Rekod Dunia Guinness (GWR) untuk ‘Kejatuhan tertinggi terselamat tanpa payung terjun’.

Dalam video yang disiarkan di Twitter, GWR meninjau semula kisah Vesna Vulović yang merupakan pramugari di atas pesawat JAT Yugoslav Airlines Penerbangan 367 pada 26 Januari 1972.

Kalau orang biasa dah berkecai bila jatuh ke tanah, ini kisah pramugari jatuh dari kapal terbang tapi tak mati

Dalam kejadian malang, penerbangan itu terhempas di Republik Czech dalam satu letupan yang membunuh semua orang, kecuali Vesna.

Bercakap tentang perkara yang sama, Craig Glenday, Editor dan Ketua, Guinness World Records berkata,

“Kisah Vesna Vulović, bagi saya, adalah salah satu kisah kelangsungan hidup yang paling luar biasa jika, sebenarnya, bukan yang paling mengagumkan yang kami ada di Rekod Dunia Guinness . . ”

“Ia bukan sahaja terselamat daripada kemalangan itu tetapi juga trauma mental apabila mengetahui bahawa anda telah mengalami salah satu perkara paling teruk yang mungkin berlaku kepada anda,” tambah Glenday.

Adakah anda tahu bahawa Vesna sebenarnya tidak sepatutnya bekerja pada penerbangan yang ditakdirkan itu ? “Dia tidak sepatutnya bertugas pada hari penerbangan maut itu. Seorang lagi Vesna sepatutnya bekerja. Tetapi, terdapat kekeliruan mengenai nama mereka,” dedah GWR.

Pada hari nahas, Vesna menaiki pesawat JAT Yugoslav Airlines Penerbangan 367 di Copenhagen, Denmark. Pesawat itu terbang dari Stockholm di Sweden ke Belgrade di Serbia dengan dua persinggahan – satu di Copenhagen. Tetapi, pesawat itu tidak pernah sampai ke persinggahan kedua di Croatia .

Di atas Czechoslovakia, kini Republik Czech , pesawat itu diterbangkan. Video itu menambah, “Pada pukul 4:01 petang, 46 minit selepas berlepas, satu letupan di ruang bagasi menyebabkan pesawat itu koyak menjadi tiga bahagian. Ketika kabin tertekan, penumpang dan kru penerbangan lain dipercayai telah disedut keluar dari pesawat, ke dalam suhu beku, jatuh ke kematian mereka.”

Glenday menjelaskan bahawa fiuslaj itu sendiri akan hancur kerana bom memecahkannya menjadi kepingan, dan orang ramai meletup keluar dari pesawat. “Vesna, bagaimanapun, nampaknya telah terperangkap di bahagian belakang pesawat , mungkin tersepit di bahagian belakang fiuslaj oleh troli minuman,” dedahnya.

BACA JUGA | Amaran Guinness: Zamrud terbesar di dunia mempunyai berat…
Oleh itu, dia tidak boleh ditarik keluar dari pesawat. Seterusnya, fiuslaj itu terpisah dari seluruh pesawat dan meluncur ke arah tanah di kawasan berhutan lebat.

Video itu menunjukkan bahawa kemalangan fiuslaj mendarat di salji tebal pada sudut yang baik “dan kemungkinan besar itulah yang menyelamatkan nyawa Vesna”. Kemudian, doktornya mendedahkan bahawa ” tekanan darahnya yang rendah menyebabkan dia cepat pengsan apabila kabin tertekan dan itu menghalang jantungnya daripada pecah apabila dilanggar”.

Paul McCartney menghadiahkan Vesna sijil dan pingat kerana mencapai kejatuhan tertinggi yang terselamat tanpa payung terjun (Sumber: guinnessworldrecords.com)
“Dia patah hampir setiap tulang di badannya dan dia lumpuh buat sementara waktu. Dia koma selama tiga hari,” kata Glenday.

Video itu juga mendedahkan bahawa Vesna ditemui menjerit di dalam serpihan dan orang yang menjumpainya adalah bekas pegawai perubatan Perang Dunia 2. “Jadi, dia dapat memberikan pertolongan cemas yang penting sebelum penyelamat tiba.”

“Sungguh luar biasa untuk memikirkan seseorang terselamat daripada kejatuhan yang begitu hebat. Dan memang betul, dia diraikan sebagai salah seorang manusia paling luar biasa yang pernah hidup,” tambah Glenday.

Akibat kejatuhan besar-besaran itu, dia mengalami keretakan tengkorak, dua patah kaki, tiga patah tulang belakang, patah pelvis, beberapa patah tulang rusuk dan lumpuh sementara di bawah pinggang.

“Sungguh menakjubkan, Vesna dapat berjalan semula selepas sepuluh bulan, walaupun dia mengalami lemas kekal kerana tulang belakangnya berpusing,” Guinness World Records berkongsi.

Bagaimanapun, ramai ahli teori konspirasi mendakwa pesawat itu terbang pada ketinggian yang jauh lebih rendah daripada yang dinyatakan dalam laporan kemalangan rasmi. “Dakwaan ini disangkal oleh data penerbangan yang diperoleh daripada kotak hitam pesawat. Data menunjukkan ketinggian, pecutan, arah dan kelajuan pesawat pada masa letupan itu memang 33,333 kaki,” kata video itu.

Vesna meninggal dunia pada usia 66 tahun pada 2016.

BACA:

Atuk 70 tahun dedah cara ‘jackpot’ RM 17 juta menang main nombor ekor Sports Toto

“Dah 3 bulan kahwin tapi belum di sentuh, jawapan suami sangat mengguris hati rupanya ini punca dia cakap macam tu”