Kalau masuk hutan, tolong jangan sentuh benda bulat ini, kalau jumpa terus call Polis

Kalau masuk hutan, tolong jangan sentuh benda bulat ini, kalau jumpa terus call Polis. Jika anda mahu masuk ke hutan untuk melakukan apa-apa aktiviti,

tolong jangan berbuat sesuka hati anda dan sentiasa bersedia dan berhati-hati kerana di dalam hutan banyak benda-benda yang tidak diingini bakal berlaku.

Tular pengkongsian mengenai satu objek bulat pelik yang mungkin ramai salah anggap ianya tumbuhan atau buah, namun sebenarnya sangat berbahaya.

Kalau masuk hutan, tolong jangan sentuh benda bulat ini, kalau jumpa terus call Polis

Menurut perkongsian itu lagi, benda itu adalah B0M babi!

Orang awam terutamanya pengembara hutan dinasihat mengelak atau tidak menyentuh B0M perangkap yang bertujuan mensasarkan babi.

Kelihatan kecil seakan biji getah dan tumbuhan hutan, aktivis alam sekitar Aidil Iman Aidid berkata B0M itu akan membuatkan haiwan liar menyangka ia makanan dan akan meIetup serta mengakibatkan haiwan MATl

“Ini B0M babi namanya. Ia mengumpan haiwan liar yang menyangka ia makanan dan akan meIetup serta mengakibatkan mereka MATl

“Pemburu haram selalu menggunakan kaedah ini untuk memburu babi hutan,” catat Aidil di Twitter.

Beliau berkata mana-mana individu boleh membuat laporan polis jika menemui B0M itu di hutan.

Katanya walaupun B0M itu mensasarkan babi hutan, namun tidak mustahil ia boleh mendatangkan keceder@an kepada manusia jika terpijak.

Berhati-hatilah jika anda berada di hutan dan jangan memegang atau menyentuh benda sebarangan agar tiada apa-apa yang buruk berlaku.

BACA: 

“Penat aku kerja, gaji kena potong dengan Foodpanda RM300 pula!”, sekali ada individu dedah cerita sebenar

Perdana Menteri ‘terlanggar’ Elizabeth Tan sekali lain pula yang jadi