“Kalau kawan-kawan dia minta tolong, jam 3 pagi pun sanggup..Rupanya ini ‘kawan’ yang dia sanggup tolong tu

Aku Munah. Semestinya bukan nama sebenar. Pinjam sekejap. Pelik kan tajuk coretan aku ni?

Suami aku ni bukan jenis pemalas bekerja, pemalas sampai nak harapkan orang. Tapi pemalas dia bila bab isteri dan anak-anak.

Aku dengan suami dah berumah tangga hampir 13 tahun. Lama kan? Sejak dari tahun pertama aku dah hadap perangai pemalas family dia ni.

“Kalau kawan-kawan dia minta tolong, jam 3 pagi pun sanggup..Rupanya ini ‘kawan’ yang dia sanggup tolong tu

Tahun pertama kahwin, first time berpuasa sama-sama, ajak dia beli juadah kat bazaar yang mana sekangkang kera je dari rumah. Malas katanya. ‘Awak la pegi sendiri.’

Aku pulak jenis ‘tak mau buat, aku buat’ jadi dengan perut boyot aku (masa tu tengah mengandung anak sulung), berjalan la sorang-sorang pegi bazaar. Beli juadah untuk aku dengan dia. Dah on the way nak naik rumah, terserempak dia kat lif. ‘Tunggu si ‘A’ dia ajak pi bazaar’.

Baca Artikel Penuh