Jepun buang air kumbahan nuklear ke laut, nelayan di Malaysia akan terkesan? Ini jawapannya

Jepun akan mula membuang air dari Loji Tenaga Nuklear (PLTN) Fukushima ke Lautan Pasifik esok, lapor media antarabangsa.

Ini bermakna kesan pelupusan sisa nuklear akan dirasai oleh banyak negara yang berada berhampiran Lautan Pasifik, termasuk Malaysia.

China sebelum ini telah menentang rancangan Jepun untuk membuang sisa air nuklear.

Jepun buang air kumbahan nuklear ke laut, nelayan di Malaysia akan terkesan? Ini jawapannya

Jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin mengecam keputusan Tokyo sebagai “sangat mementingkan diri sendiri dan tidak bertanggungjawab”.

“Lautan mengekalkan kemanusiaan. Ini bukan kumbahan tercemar nuklear Jepun,” kata Wang. “Ini adalah tidak wajar, tidak munasabah dan tidak perlu,” katanya kepada pemberita pada Selasa.

“Jepun mengambil sikap menting diri sendiri di atas kesejahteraan jangka panjang semua umat manusia. China mengambil berat mengenai perkara ini dan menentang keras perkara ini.”

Beijing merancang untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi persekitaran marin, memastikan keselamatan makanan dan melindungi kehidupan dan kesihatan orang ramai.

Terdahulu pada hari Selasa, Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida mengumumkan bahawa pembuangan air sisa nuklear Fukushima ke Lautan Pasifik akan bermula pada 24 Ogos, “Keadaan cuaca mengizinkan,” katanya.

Sejak dua tahun lalu, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) telah meminta kelulusan untuk mula melupuskan air dari loji kuasa nuklear Fukushima Dai-Ichi, yang lumpuh akibat gempa bumi dan tsunami 2011.

Loji itu menghasilkan 100 meter padu air radioaktif setiap hari, untuk memastikan reaktor daripada mencair, dan tindakan TEPCO untuk membuang air ini kelaut adalah kerana kehabisan ruang simpanan.

Tokyo menegaskan bahawa air sisa nuklear telah dirawat dan tidak mendatangkan bahaya kepada manusia atau hidupan marin, bagaimanapun China tidak bersetuju.

Cadangan untuk membuang sisa nuklear ke laut telah disokong oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), yang mengatakan kesan terhadap alam sekitar “boleh diabaikan”.

Ketua Pengarah IAEA Rafael Grossi baru-baru ini mendakwa air sisa itu cukup selamat untuk diminum dan berenang. Tetapi apabila Beijing memintanya untuk minum air tersebut, ia tidak mengendahkan permintaan tersebut.

BACA: Bengang dengan sikap pegawai kaunter bank, lelaki ini nekad keluarkan semua simpanannya rupanya seorang jutawan!