Jangan tunggang Islam untuk kejar ‘sales’, Adam Corrie sekolahkan View Chin?

Jangan tunggang Islam untuk kejar ‘sales’, Adam Corrie sekolahkan View Chin?

Baru-baru ini, kecoh di media sosial berkenaan seorang TikTokes berbangsa Cina yang menyatakan keinginanya untuk memeluk Islam dengan tujuan hanya mahu meraih pendapatan.

Malah, TikTokers tersebut dikatakan sanggup ‘menggunakan’ pekerja berbangsa Melayu untuk menarik perhatian pengikut yang sama bangsa.

Jangan tunggang Islam untuk kejar 'sales', Adam Corrie sekolahkan View Chin?

Susulan itu, pelakon dan usahawan Adam Corrie Lee terpanggil untuk mengulas mengenai isu berkenaan. Menerusi hantaran di Facebook, Adam menegaskan kepada TikTokers itu atau mana-mana pempengaruh bukan Islam untuk memperbetulkan niat dalam perniagaan.

Malah, pelakon itu turut berpesan agar tidak ada mana-mana TikTokers yang sengaja menggunakan nama Islam sebagai cara meraih keuntungan dan kepentingan peribadi semata-mata.

Bagaimanapun, Adam atau nama Islamnya Adam Corrie Lee Abdullah berkata tidak salah sekiranya TikTokers berkenaan benar-benar mahu mendalami Islam, namun perlu berhati-hati dan perbetulkan niatnya.

Dalam masa yang sama, beliau juga turut berkongsi pengalamannya ketika membantu individu yang ingin memeluk Islam. Adam mendedahkan sememangnya wujud pasangan yang memeluk Islam hanya kerana mahu berkahwin dan meraih keuntungan.

BACA:

Anak Norman Hakim simpan surat rahsia dalam Al-Quran, sekali isinya bikin dia sentap

Gunung berapi di Amerika dijangka meletup, rupanya dalam Al-Quran dah cerita pasal ini