Jangan nak happy sangat keluar masa cuaca jerebu, elak minum kopi untuk kekal sihat

jerebu yang melanda negara tidak seharusnya dipandang ringan kerana ia boleh memberi kesan terhadap kesihatan kita.

Malah, sekolah, tadika dan taska di Malaysia turut diarahkan tutup serta-merta sekiranya bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 200.

Berikut kami kongsikan beberapa langkah yang boleh diambil untuk memastikan kesihatan kita berada dalam keadaan baik semasa jerebu.

Jangan nak happy sangat keluar masa cuaca jerebu, elak minum kopi untuk kekal sihat

1. Elakkan jerebu

Sebelum keluar rumah, pastikan anda menutup semua pintu, tingkap dan tempat pengudaraan. Ini dapat membantu untuk meminimumkan zarah asap yang terkumpul di rumah anda.

2. Gunakan alat penapis udara

Jika berkemampuan, anda boleh memasang alat penapis udara (air purifiers) di rumah.

Ini kerana zarah jerebu boleh meresap ke dalam rumah anda walaupun pintu dan tingkap ditutup.

Jika tidak mempunyai penapis udara, cuba letakkan air mendidih dalam pinggan yang dalam dan biarkan bilik dipenuhi dengan wapnya. Ia akan membersihkan udara dan membantu anda bernafas dengan mudah.

3. Minum air secukupnya

Kunci untuk melawan jerebu adalah memastikan badan mempunyai air secukupnya. Toksin yang terdapat dalam jerebu diserap oleh paru-paru dan kulit anda. Ini memaksa buah pinggang anda bekerja lebih keras. Oleh itu, anda dinasihatkan sentiasa minum air supaya buah pinggang dapat mengeluarkan toksin dengan lancar.

4. Jauhi alkohol dan kopi

Dinasihatkan untuk menjauhi kopi dan alkohol sebanyak mungkin semasa tempoh jerebu. Mengambil terlalu banyak minuman berkafein atau beralkohol mengakibatkan buah pinggang anda lebih tertekan, yang boleh mencetuskan komplikasi kesihatan lain.

5. Gunakan topeng muka N95

Pakai topeng muka N95 setiap kali anda keluar rumah. Jangan lupa basuh tangan, kaki dan muka anda sebaik sahaja anda masuk ke rumah.

Mana-mana bahagian badan yang tidak ditutup perlu dicuci dengan segera bagi mengelakkan toksin mendap pada kulit.

Sebaik sahaja anda tiba di rumah, mandi segera untuk menghilangkan semua sisa toksin.

BACA: “Dengan linangan air mata, saya izinkan suami kahwin dengan bekas kekasih tetapi janganlah berzina sama sekali, saya taknak suami buat dosa besar”