“Jaga anak isteri, masak isteri, isteri juga kena kerja, balik rumah kelam kabut nak jaga ‘raja’, sekali ini suami buat belakang aku”

Assalam semua. Confession ni bertujuan untuk menyedarkan lelaki-lelaki yang bergelar suami yang asyik kmplen isteri tak cantik,

naik badan, kuulit mengerutu, rambut macam sawang labah2 dan macam2 lagilah tohmahan yang aku selalu dengar.

Aku wanita bujang, memang pada dulu lagi aku memang jaga penampilan.

"Jaga anak isteri, masak isteri, isteri juga kena kerja, balik rumah kelam kabut nak jaga 'raja', sekali ini suami buat belakang aku"

Berhabis jugaklah untuk pr0duk dari hujung rambut hingga hujung kaki.

Kawan2 lelaki ofis aku selalu mengeluh kononnya wife dorang dah tak cantik. Ada jugak bila balik kampung, sepupu lelaki boleh mengutuk bini dorang depan2 orang ramai.

Aku yang jadi perempuan ni amat kasian dengan golongan wanita. Para lelaki cukup tidak tahu dan tidak memahami yang cantik ini perlukn kos yang tinggi.

Mereka hanya tahu komplen, wife aku g3muk, muka berjer4wat lepas beranak. Ada anak satu tapi macam anak sepuluh, bau bawang sampaikan aku takut nak kawin. Jadi tr4uma sekiranya husband aku sendiri mengutuk aku kat belakang.

Sedih.. sape tak sedih dihina mcmtu. Wife sepupu aku sampai menangis2 sebab diperli oleh husband sendiri.

So pada yang tak sedar diri ni, meh aku kongsi kos minimum aku utk sebulan untuk kekal and maintain cantik.

1) Perawatan rambut.

Shampoo aku pakai yang ditempah khas di laman sesawang. Matrix nama brandnya. Termasuk dengan hair masker dan conditioner sebulan berharga RM500++

Aku buat rawatan rambut di saloon sebulan sekali. RM120 sekali rawatan. So dah total RM620.

2) Perawatan kuulit wajah.

Aku pakai jenama dior. 3 bulan sekali aku restok dalam RM2000. So sebulan dalam RM650++. Tu tak termasuk masker. Kadang aku tak beli sebab nak jimat kos. Aku pakai masker buatan sendiri je.

Aku akan ke spa sebulan sekali untuk buang kekotoran kuulit wajah. Dalam RM300 macam tu sebulan. So total RM950++ sebulan.

3) Perawatan kuulit badan.

Waxing dan spa sebulan sekali RM400. Produk kul1t aku pakai mustika ratu. Lulur mandian dia memang bagus. Dalam RM70 sebulan. So rawatan kuulit sebulan RM470.

4) Make up.

Aku memang peminat Dior. Restock 3 bulan sekali dalam RM400 sebulan.

Wahai lelaki, ini hanya anggaran untuk wanita bekerjaya macam aku. Kenapa mahal. Sebab aku takde masa nak lulur sendiri or salon di rumah.

Aku bukan dari golongan kaya, tapi aku usaha sendiri untuk puaskan hati sendiri. Walaupun aku bertudung. Memang aku jaga rambut supaya tidak berbau.

Ini tak dikira harga baju, beg tangan dan rawatan lain seperti manicure dan pedicure. Komplen nak isteri cantik macam model, tapi korang ada tak bajet macam diatas.

Kalau nak murah, belikan isteri produk dan jaga anak sementara isteri nak berdandan cantik. Ni tidak, jaga anak, isteri. Masak, isteri. Kemas rumah pun isteri.

Isteri jugak perlu bekerja, balik rumah kelam kabut nak jaga RAJA macam korang. At last korang boleh mengumpat isteri masing2 kat belakang.

Aku tak kata semua, tapi aku dah selalu dengar komplen dari lelaki2 yang tak sedar diri ni. Siap nak takel aku, konon aku pandai jaga diri.

Hello, Kau ingat jaga dengan air kosong je Hormatlah isteri korang kerana mereka susah payah menjaga rumahtangga. Apa perasaan isteri kalau dia tahu suami mengutuk dia kat belakang.

Ada jugak yang berani share hal2 dalam kain, badan isteri hitamlah, takde nafsulah. Cermin diri sendiri saudara. Korang hensem sangat ke. Nak isteri cantik, jangan lokek berikan dia duit dan masa untuk dia kekal cantik.

Jangan bandingkan isteri korang dengan isteri orang lain. Tubuh badan manusia ni tak sama. Ada yang naik badan bila dah beranak pinak, ada yang maintain kur0s tapi qulit semakin gelap.

Aku sebagai wanita solo inilah selalu kena tempias. Dibandingkan aku dengan bini masing2. Kacau text tengah malam. Memang tak tahulah apa yang ada dalam kepala lelaki tersebut. Tak maluk4h anda.

Sebab itulah bila isteri jadi janda terus naik saham, tau tak kenapa. Sebab dia ada masa untuk berdandan dari jaga korang yang ramai nye macam biawak hidup kat rumah.

Maaf luahan ini agak kasar, tapi aku hanya ingin share pengalaman aku sepanjang komunikasi dengan suami orang dipejabat.

Buat lelaki, hargai isterimu..Seikhlas hati, – Laura (Bukan nama sebenar)

Perkongsian ini mendapat perhatian daripada netizen dan ramai yang setuju dengan pendapat daripada wanita ini. Para suami sekarang makin ramai yang tidak bersyukur dan tidak sedar tentang tanggungjawab sebenar seorang suami terhadap isteri. Ini antara pendapat daripada warga net

Nadia :Alahai, kalau kuliit cerah sekalipun orang takkan kata ko cantik kalau ko tak mekap.

Zaman sekarang ni mana ada istilah ‘natural beauty’. Bukan aku la yang cakap, tapi kebanyakan orang fikir camni.

By the way, dear confessor, sebenarnya laki orang ni dia tak payah tunggu ko nak jaga penampilan bagai untuk dia text ko malam2. Aku yang jenis tak bergaya bagai ni pun biasa je kena kacau.

Sebab apa. Sebab diorang tu gatal. Simple.

Lelaki yang betul2 BAGUS, dia takdenya kesah bini dia rupa macam mana pun. Lelaki yang kisahkan rupa je yang suka dok banding2 bini dia dengan anak dara janda etc.

Aku biasa kena kacau dengan lelaki yang bininya jenis bergaya, bermekap. Compare bini dia dengan aku, dah tentu la aku tak cantik sebab hanya pompuan bermekap je cantik kan.

Yang ye nya tak payah layan sangat la komplen diorang tu. Tu semua jenis tak reti bersyukur.

Yana: Btul…ms bujang smua yg dilakukan seratus peratus utk diri sdiri,serba serbi sempat dibelek,sbb byk duit&byk masa terluang.Tp bila dh kawin seluruh kehidupan didedikasikan utk suami,ank2&rmhtgga.

smp tiada masa utk diri sdiri.kdg pakai tudung pun xsempat nk tgk cermin,sambil bjalan sauk tudung risau tkut ank menangis klu lmbt2,mandi pun sepantas yg blh.tu blm lg sebut bab2 lain.jd hrgailah isteri…

klu nk bini sentiasa cantik bg la belanja&masa utk dia mencantikkan diri.klu xmampu jgn la nk byk komplen,terima seadanya.jarang dgr isteri komplen psl suami boroi,ketiak busuk bagai kan…

Hanis : Huhuhuuu,tak tahu nak ckp mcm mana. Sebab pernah jumpa laki macm tu. Bersepah,dok mengutuk bini diorg. Siap pakej tanya kita lagi,macam mana boleh kur0s dan jaga diri.. Aku yang hat xmekap dan melawa ni pon org kata elok noh.

Nampak cra tanya mcm bunga2 nak menggatai. Makan la maki berdas das. Sorry laa… Laki aku jaga aku helok, bukan mcm hang dok mengata bini sendiri, bagi duit pon culas dekat bini. Bangang punya laki.

Nak pakai mask pon,aku xpakai sorang2,aku lumur muka laki aku sekali. Anak aku,aku lumur bedak sejuk. Sengih xkira dah. Sama2 ada me time dan berspa walaupun murah. Mcm confessor ni dia mungkin nak memanjakan diri dia dengan gaji dia. Terpulang pada hak masing2.

Aina :Aku tak setuju bila orang cakap nak cantik kena ada duit.bagi aku nak cantik kena rajin.ada duit is bonus je..kalau tak, kenapa ada yg kaya raya pn masih ade yg xcntik,kedut gelebeh dsbgainya..dan nak cantik kena rajin, sebab beli produk suplement mahal,berkualiti pun,tp kalau malas pakai,tak guna gak(aku cakap depan cermin)

Part lelaki cmplaint psl badan n muka wife, pathetic sungguh laki jenis ni..so far aku keja dan brkwan dgn laki kt tmpt keja aku ni, xde lg yg jenis kutuk mngata bdan n muka wife sendiri kalau sembng psl rumhtgga..bgus kn envronmnt tmpt kje aku. haha.so aku rasa ko pny ofcmte laki ni jenis tak sedar diri.

BACA: ‘Akhirnya..’, Wanita ini beranikan diri pulang kampung selepas 7 tahun rahsiakan keislaman