Ismail Sabri umum SOP baru untuk PKP hanya akan dikeluarkan esok petang, semua pihak mula bising

Perniagaan akan diberi masa hanya beberapa jam untuk menanggapi prosedur operasi standard baru untuk perintah kawalan pergerakan yang diperbaharui, yang menurut Menteri Pertahanan Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri, akan diberitahu pada pukul 5 petang esok.

Petang tadi , Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa PKP akan dikuatkuasakan semula di semua Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang, Johor, Melaka, Selangor dan Sabah mulai 12.01 pagi 13 Januari, atau hanya tujuh jam dari pengumuman yang dijadualkan oleh Ismail.

“Hari ini, perdana menteri mengumumkan bahawa prosedur operasi standard untuk PKP akan diperketat.

“Bagaimanapun, SOP terperinci akan diumumkan oleh saya pada sidang media esok jam 5 petang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Ismail Sabri, Kementerian Kesihatan, Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri, dan Kementerian Kerja Raya juga akan membuat pengumuman SOP terpisah untuk sektor-sektor di bawah bidangnya.

Perutusan khas PKP telah dinantikan selama beberapa hari setelah Ismail Sabri minggu lalu mengumumkan bahawa Muhyiddin akan menyampaikannya hari ini.

Seperti yang diharapkan, Muhyiddin mengumumkan petang tadi bahawa PKP yang merosakkan ekonomi akan kembali di lima negeri dan tiga wilayah persekutuan kerana kadar jangkitan Covid-19 yang semakin tinggi di Malaysia.

Perdana menteri mendedahkan bahawa sistem kesihatan negara itu hampir “titik putus” dan membenarkan PKP yang diperbaharui perlu untuk mencegah jangkitan Covid-19 yang meluas dari hospital awam di Malaysia.

Selain PKP, dia juga mengumumkan bahawa perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) akan diletakkan di Pahang, Perak, Negri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan.

Perlis dan Sarawak akan kembali kepada perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

Walau bagaimanapun, perjalanan antara negeri akan dilarang di seluruh negara.

Berita lanjut : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2021/01/11/putrajaya-to-make-businesses-scramble-again-as-ismail-sabri-says-new-sops-f/1939439

COMMENTS

Wordpress (0)