Ini sebab tengok video ‘blue’ bukan asbab untuk belajar buat hubungan

Ini sebab tengok video ‘blue’ bukan asbab untuk belajar buat hubungan. Adakah anda masih ingat kali pertama anda ingin tahu tentang seks?

Sebenarnya, rakyat Malaysia mungkin tidak mempunyai pengetahuan terbaik dalam hal pendidikan seksual, kerana seks dilihat secara meluas sebagai topik tabu. Tetapi itu tidak sepatutnya berlaku kerana seks adalah bahagian kehidupan yang sihat dan semula jadi.

Jika anda mempunyai komunikasi yang terbuka dan jujur ​​dengan ibu bapa anda, anda mungkin telah bercakap dengan mereka kerana anda berasa cukup selamat untuk bertanya soalan tentang seks.

Jika tidak, pendedahan pertama anda kepada seks mungkin melalui lucah, atau mungkin rakan yang mungkin mengetahui semua yang mereka tahu tentang seks daripadanya.
Boleh dikatakan, lucah bukanlah tempat terbaik yang patut dikunjungi sesiapa sahaja jika mereka ingin belajar tentang seks, kesihatan dan badan mereka. Inilah sebabnya:

1. Ia mempunyai kecenderungan untuk memperkecilkan kepentingan seks selamat
Imej daripada @dainisgraveris (Unsplash)
Seks selamat adalah seks yang baik. Walau bagaimanapun, amalan selamat, seperti memakai dan menggunakan kondom, jarang ditunjukkan dalam lucah.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia , jumlah kes STI meningkat di seluruh dunia. Satu cara yang berkesan untuk mencegah STI adalah, sudah tentu, melalui kondom.

Kondom juga bagus untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini 98% daripada masa apabila digunakan dengan betul. Oleh itu, apabila satu-satunya sumber anda untuk apa-apa perkara yang berkaitan dengan seks adalah daripada lucah, mesej bahawa kondom adalah selamat dan perlu mungkin tidak cukup berkesan untuk menjamin penggunaannya dalam kehidupan sebenar.

2. Ia sering menggambarkan jangkaan seks yang tidak realistikImej daripada @yrss (Unsplash)Walaupun lucah boleh digunakan sebagai inspirasi yang menyeronokkan untuk pasangan, serta mencuba posisi baharu di atas katil, adalah penting untuk diingat bahawa lucah adalah fantasi.

Penggunaan berlebihan lucah boleh memberikan persepsi yang salah tentang seks, yang boleh menyebabkan ketidakpuasan seksual.

Apabila ini berlaku, kekeliruan itu boleh menyebabkan seseorang menyalahkan pasangannya. Dalam kes yang serius, ia mungkin merendahkan dorongan seks seseorang atau menyebabkan mereka mencari tingkah laku seksual yang lebih berisiko.

3. Ia cenderung untuk mempamerkan jenis badan atau ciri yang kurang kepelbagaian
Imej daripada @womanizer (Unsplash)
Walaupun terdapat lucah menarik yang dibuat oleh pengarah wanita progresif, malangnya, lucah masih menjurus kepada fantasi lelaki.

Badan datang dalam pelbagai bentuk dan saiz, termasuk bahagian seperti labia. Walau bagaimanapun, lucah tidak selalu menggambarkan rupa badan dalam realiti, menimbulkan rasa tidak selamat badan, terutamanya untuk gadis dan wanita muda.

4. Ia mempunyai jalan cerita fiksyen dan seks yang berprestasi
Imej dari Psychology Today
Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa lucah adalah hiburan (dan sekali lagi, selalunya menjurus kepada fantasi lelaki). Orang yang anda tonton adalah penghibur dan melakukan aksi yang direka untuk kelihatan baik di hadapan kamera.

Begitu juga dengan bunyi dan bunyi yang anda dengar, yang sering dibesar-besarkan dalam lucah. Walaupun seks boleh menjadi kuat dalam kehidupan sebenar, anda sepatutnya dapat menikmati seks mengikut keinginan anda, dan tanpa tekanan untuk bertindak dengan cara tertentu.

5. Ia memberi remaja dan dewasa muda pandangan yang serong tentang seks
Imej daripada @gettysignature (Canva)
Disebabkan sifat seks yang pantang larang dalam masyarakat, ramai orang mula mengenali seks melalui lucah. Ini bermakna remaja dan dewasa muda mungkin menjangkakan perbuatan tertentu menjadi lebih biasa daripada yang sebenarnya, atau bahagian badan kelihatan mengikut cara tertentu, mengambil kira cara lucah mengkategorikan topik dan tema.

Dengan pendidikan lucah sahaja, sebaik sahaja mereka menjalinkan hubungan sebenar pertama atau melakukan hubungan seks buat kali pertama, mereka mungkin mendapati diri mereka terpaksa menyesuaikan diri dengan realiti berbanding dengan apa yang mereka lihat dalam talian.

6. Ia tidak benar!
Imej daripada @lucasdixsept (Unsplash)
Masalahnya, lucah boleh diakses, dan ia tidak akan hilang, dan orang tidak akan berhenti menontonnya. Walau bagaimanapun, tempat pilihan anda untuk pendidikan seksual tidak seharusnya daripada lucah, kerana ia sebenarnya tidak benar.

Ia tidak akan memberi keadilan kepada anda, pasangan anda atau kehidupan seks anda dengan belajar daripada gambaran fantasi, kerana ia tidak benar-benar menyediakan anda untuk apa yang diharapkan apabila anda tidur dengan seseorang, daripada aspek keselamatan kepada jangkaan semasa melakukan perbuatan itu. Selain itu, walaupun seks boleh menjadi fizikal semata-mata, terdapat aspek emosi yang perlu dipertimbangkan juga.

BACA JUGA : 

“Skandal di Balai Polis”

Kampung Jawa bakal ditutup selepas 100 tahun beroperasi

Muhyiddin bakal didakwa atas tuduhan rasuah RM92.5 Billion?