Ini satu-satunya negara arab yang Presidennya bukan orang Islam! Tak percaya kan? Rupanya ini kisah sebenar

Ini satu-satunya negara arab yang Presidennya bukan orang Islam! Tak percaya kan? Rupanya ini kisah sebenar.

Penyokong setia Presiden Michel Aoun telah menaikkan kening di Lubnan .

sekali lagi — kali ini dengan mengapungkan idea melanjutkan mandatnya, yang berakhir pada Oktober 2022.

Ini satu-satunya negara arab yang Presidennya bukan orang Islam! Tak percaya kan? Rupanya ini kisah sebenar

Idea itu telah dibuat pusingan selama berminggu-minggu, dalam kalangan tertutup walau bagaimanapun, tanpa pernah dibincangkan secara terbuka sehingga minggu lepas,

 

apabila ia diapungkan di televisyen oleh MP Maroun Aoun, saudara kepada presiden oktogenarian dan ahli Gerakan Patriotik Bebasnya (FPM). ).

Ahli-ahli FPM serta-merta menyuarakan cadangan itu, menyifatkan ia sebagai perkara yang logik untuk dilakukan bagi mengelakkan kekosongan jawatan presiden pada Oktober 2022. Satu-satunya alternatif kepada Aoun ialah menantunya Gibran Basil, ketua FPM yang mempunyai cita-cita terbuka untuk menggantikan bapa mertuanya di Istana Baabda.

MENGAPA PRESIDEN LUBNAN SENTIASA BERAGAMA KRISTIAN?

Parti Lubnan

• Pengagihan kuasa di Lubnan dikawal oleh “perjanjian lelaki” yang tidak bertulis dari 1943 yang dikenali sebagai Nationl Pact.

• Ia berdasarkan bancian 1932 dan dicapai antara Presiden Beshara Al Khoury dan Perdana Menterinya Riad Al Solh pada tahun 1943. Ia menetapkan bahawa jawatan presiden mulai sekarang akan sentiasa diberikan kepada seorang Kristian Maronit, manakala jawatan perdana menteri adalah untuk Muslim Sunni .

Parti Lubnan

• Presiden diberi kuasa eksekutif yang luas, kerana kelebihan jumlah orang Kristian Lubnan ketika itu. Antara kuasa itu ialah hak untuk mengupah dan memecat perdana menterinya, yang terus menjadi kebiasaan sehingga September 1989.

Masalah teknikal

Lubnan Maronit Muslim Sunni Syiah

Melanjutkan mandat presiden memerlukan dua perkara, secara perlembagaan. Seorang adalah perdana menteri penuh, bukan perdana menteri sementara seperti kes penyandang perdana menteri Lebanon, Hassan Diab. Kedua, ia memerlukan dua pertiga undi kelulusan di Parlimen. Aoun kini menguasai 29 kerusi, yang apabila dikira dengan sekutunya di Hizbullah dan Amal, memberikannya majoriti dalam dewan.

Jika Perdana Menteri Saad Hariri berjaya membentuk kerajaan, bagaimanapun, beliau sudah pasti akan menghalang idea sedemikian, memandangkan persaingan terbuka antara beliau dan Aounists. Mereka enggan mencalonkannya untuk jawatan perdana menteri Oktober lalu dan sebaliknya, beliau terus-menerus enggan memenuhi senarai panjang tuntutan mereka, yang termasuk, antara lain, hak untuk menamakan kesemua sembilan menteri Kristian dalam kerajaan. Kabinet Hariri, jika ia melihat cahaya mata, mungkin akan menjadi yang terakhir dalam era Aoun dan dijangka akan menyelia pilihan raya presiden akan datang.

ADAKAH ORANG LUBNAN SENTIASA MEMATUHI ‘PERATURAN’ PERJANJIAN NASIONAL?

• Peraturan itu terus dipatuhi, walaupun semasa perang saudara berdarah (1975 hingga 1990), tetapi pertama kali dilanggar oleh Presiden Amin Gemayel apabila beberapa jam sebelum meninggalkan jawatan pada September 1989, beliau melantik Komander Tentera ketika itu, Michel Aoun, sebagai perdana menteri . Beliau adalah perdana menteri bukan Islam pertama di negara itu sejak 1943.

• Keputusan itu menimbulkan kebimbangan yang tinggi, kerana ramai penggubal undang-undang berpendapat bahawa ia adalah pelanggaran Pakatan Nasional 1943. Aoun tetap tidak gentar, bagaimanapun, enggan meninggalkan Istana Baabda.

• Beliau juga melancarkan dua peperangan untuk kekal berkuasa, satu menentang Syria, dikenali sebagai Harb Al Tahrir (Perang Pembebasan) dan satu lagi menentang saingan Kristiannya Samir Geagea, yang dipanggil Harb Al Ilgha (Perang Pembatalan). Dia akhirnya dipecat daripada jawatan oleh Tentera Syria pada Oktober 1990 dan melarikan diri ke Perancis, di mana dia kekal sehingga 2005.

• Keputusan itu menimbulkan kebimbangan yang tinggi, kerana ramai penggubal undang-undang berhujah bahawa ia adalah pelanggaran Pakatan Kebangsaan 1943. Aoun tetap tidak gentar, bagaimanapun, enggan meninggalkan Istana Baabda.

• Aoun malah melancarkan dua peperangan untuk kekal berkuasa, satu menentang Syria, dikenali sebagai Harb Al Tahrir (Perang Pembebasan) dan satu lagi menentang saingan Kristiannya Samir Geagea, yang dipanggil Harb Al Ilgha (Perang Pembatalan). Dia akhirnya dipaksa keluar dari pejabat oleh Tentera Syria pada Oktober 1990 dan melarikan diri ke Perancis, di mana dia kekal sehingga 2005.

calon presiden

Orang berwajaran tinggi lain menentang pelanjutan jawatan presiden Aoun, seperti Suleiman Frangieh dari Parti Marada dan Samir Geagea dari Pasukan Lubnan (LF). Kedua-duanya mempunyai cita-cita presiden sendiri dan enggan melanjutkan mandat Aoun dan dandanan Basil untuk menggantikannya.

Frangieh telah dijanjikan jawatan presiden oleh Hizbullah pada 2016 tetapi mereka menolaknya, memetik usia Aoun, mengatakan bahawa ini adalah peluang terakhirnya menjadi presiden, impian yang dia simpan sepanjang kariernya. Mereka berasa bertanggungjawab untuk menerimanya hari ini, memandangkan partinya adalah komponen Kristian penting dalam Gabungan 8 Mac yang diketuai Hizbullah.

APAKAH KEPENTINGAN PERJANJIAN TAIF 1989?

• Semasa pemerintahan Aoun, ahli politik Lubnan bertemu di Taif, Arab Saudi pada tahun 1989, untuk menamatkan perang saudara mereka. Perjanjian Taif seperti yang dipanggil, meminda beberapa klausa Pakatan Nasional dengan memindahkan beberapa kuasa presiden kepada perdana menterinya, sekali gus memperkasakan umat Islam Sunni.

• Selepas Taif, perdana menteri bertanggungjawab kepada parlimen, bukannya jawatan presiden, manakala nisbah perwakilan Kristian-Islam dalam dewan timbalan ditetapkan pada 50:50.

• Aoun enggan menghadiri rundingan Taif, menegaskan daripada buangan Perancis bahawa dia adalah perdana menteri Lubnan yang sah.

• Beliau melobi secara meluas terhadap hegemoni Syria, yang terkenal mendesak UNSCR 1559, yang menyeru pengunduran tentera Syria dari Lubnan.
Pilihan raya parlimen awal

Kedua-dua Frangieh dan Gaegea mendesak pilihan raya parlimen awal, dengan harapan bahawa disebabkan populariti Basil yang semakin berkurangan, FPM akan gagal mendapatkan jumlah kerusi yang sama seperti yang dinikmatinya di Parlimen pada masa ini. Kerusi Kristian yang hilang oleh FPM akan segera diambil oleh Marada, Pasukan Lubnan, dan parti Kristian lain seperti Lebanese Phalange bekas Presiden Amin Gemayel.

Aoun pada masa itu adalah penentang lantang terhadap kehadiran Syria di Lubnan dan optik beliau melanjutkan mandatnya akan kelihatan mengerikan. Malah, seruan yang lebih biasa didengar hari ini di Lubnan ialah Aoun harus meletak jawatan dan tidak kekal memegang jawatan sehingga tamat penggalnya.
– Nicholas Blanford, felo kanan dengan The Atlantic Council di Washington

Marada pada masa ini tidak memegang kerusi di parlimen manakala Phalange mempunyai perwakilan kecil 3 ahli parlimen. LF pada asalnya mempunyai 14 kerusi dalam Dewan tetapi ramai ahli parlimen mereka meletak jawatan pada Ogos lalu, selepas letupan pelabuhan Beirut. Dengan blok parlimen yang jauh lebih kecil, FPM tidak akan dapat mengundi untuk melanjutkan mandat Aoun tahun depan, atau untuk membuat presiden Basil.

Pencapaian

Lubnan Maronit Muslim Sunni Syiah

SIAPA ORANG MARONIT?

• Gereja Maronit, salah satu gereja ritual Timur terbesar, terkenal terutamanya di Lubnan moden. Gereja itu berada dalam persekutuan kanonik dengan Gereja Roman Katolik dan merupakan satu-satunya gereja ritual Timur yang tidak mempunyai pasangan di luar kesatuan itu.

• Orang Maronit menjejaki asal usul mereka kepada St. Maron, atau Maro (Bahasa Arab: Mārūn), seorang pertapa Syria pada akhir abad ke-4 dan awal abad ke-5, dan St. John Maron, atau Joannes Maro (Bahasa Arab: Yūḥannā Mārūn), patriark Antioch pada 685–707, di bawah pimpinannya tentera Bizantium Justinian II yang menyerang telah dikalahkan pada 684, menjadikan orang Maronit sebagai rakyat yang merdeka sepenuhnya.

Populariti yang semakin berkurangan

Populariti Basil jatuh ke paras rendah secara lucu pada akhir 2019, apabila anak muda Lubnan turun ke jalanan, memakinya dan menyeru agar dia dipecat daripada Kementerian Luar, dalam apa yang dikenali sebagai Revolusi Oktober. Mereka menuduhnya melakukan rasuah, penyalahgunaan jawatan awam, nepotisme, dan autokrasi.

Basil bukan sahaja menentang pilihan raya awal, takut dengan nasib blok parlimennya sekarang, malah mempermainkan idea untuk melanjutkan tempoh perkhidmatan parlimen ini supaya 29 Ahli Parlimennya berada di kerusi mereka apabila tiba masanya untuk mengundi presiden baharu pada Oktober 2022.

Basil berkeras dengan tawaran presidennya, bergantung kepada Hizbullah untuk membawanya ke Istana Baabda, sama seperti yang mereka lakukan dengan Aoun lima tahun lalu. Hizbullah, bagaimanapun, mempunyai sedikit kepercayaan terhadap Gibran Basil, melihatnya sebagai manipulator dan sekutu yang tidak boleh direalisasikan.

Mereka terpaksa berpelukan dengannya, namun selepas sekatan AS dikenakan ke atas Basil tahun lepas. Satu jawatankuasa bersama FPM-Hizbullah telah diwujudkan untuk menyemak semula Perjanjian Mar Mikhail yang membawa Aoun berkuasa, kononnya, untuk menyesuaikan klausanya dengan cita-cita Basil.

Jawatankuasa itu ditubuhkan semasa cuti Krismas dan sepatutnya mengadakan mesyuarat pertamanya pada awal Januari. Sejak itu, bagaimanapun, Hizbullah telah berulang kali mengelak daripada bersidang, memetik lebih banyak isu mendesak yang sedang dihadapi negara, seperti penularan pesat Covid-19.

Peluang kejayaan Aoun di lanjutan adalah “sangat sukar” kata Nicholas Blanford, seorang felo kanan yang berpangkalan di Beirut dengan The Atlantic Council di Washington. Bercakap kepada Gulf News , beliau menambah bahawa langkah sedemikian akan mengingatkan ramai rakyat Lubnan tentang era penguasaan Syria di Lubnan antara 1990 dan 2005 apabila mandat Presiden Elias Hrawi dan Emile Lahhoud dilanjutkan selama tiga tahun setiap satu.

“Aoun pada masa itu adalah penentang lantang terhadap kehadiran Syria di Lubnan dan pandangan beliau melanjutkan mandatnya akan kelihatan mengerikan. Malah, seruan yang lebih biasa didengar hari ini di Lubnan ialah Aoun harus meletakkan jawatan dan tidak kekal dalam jawatannya sehingga tamat penggalnya.”

BACA:

Yang pernah lalui je tahu betapa best ketika itu, Ini suasana bulan Ramadan pada tahun 80-an yang hilang ditelan zaman

Ini negara yang paling ‘happy’ dalam dunia, no.4 tu macam mana boleh tersenarai?! Pelik betul