Ini negara yang paling ‘happy’ dalam dunia, no.4 tu macam mana boleh tersenarai?! Pelik betul

Ini negara yang paling ‘happy’ dalam dunia, no.4 tu macam mana boleh tersenarai?! Pelik betulTerdapat sebab untuk optimis dalam laporan terkini tentang kebahagiaan dunia.

Untuk satu, kebajikan adalah kira-kira 25% lebih tinggi daripada pra-pandemik.

“Kebajikan kepada orang lain, terutamanya bantuan orang yang tidak dikenali, yang meningkat secara mendadak pada 2021, kekal tinggi pada 2022,” kata John Helliwell, salah seorang pengarang Laporan Kebahagiaan Dunia, dalam temu bual dengan CNN.

Ini negara yang paling 'happy' dalam dunia, no.4 tu macam mana boleh tersenarai?! Pelik betul

Dan kebahagiaan global tidak terjejas dalam tiga tahun pandemik Covid-19. Penilaian kehidupan dari 2020 hingga 2022 telah “sangat berdaya tahan,” kata laporan itu, dengan purata global pada asasnya sejajar dengan tiga tahun sebelum wabak itu.

“Walaupun dalam tahun-tahun yang sukar ini, emosi positif kekal dua kali ganda lebih berleluasa berbanding negatif, dan perasaan sokongan sosial positif dua kali lebih kuat daripada kesunyian,” kata Helliwell dalam satu kenyataan berita.

Laporan itu, yang merupakan penerbitan Rangkaian Penyelesaian Pembangunan Lestari PBB, menggunakan data tinjauan global daripada orang di lebih 150 negara. Negara dinilai berdasarkan kebahagiaan berdasarkan penilaian purata kehidupan mereka sepanjang tiga tahun sebelumnya, dalam kes ini 2020 hingga 2022.

Laporan itu, yang dikeluarkan pada hari Isnin, mengenal pasti negara yang paling gembira, mereka yang berada di peringkat paling bawah dalam skala kebahagiaan dan segala-galanya di antaranya, ditambah faktor yang cenderung membawa kepada kebahagiaan yang lebih besar. 20 Mac ialah Hari Kebahagiaan Antarabangsa , hari yang ditetapkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menandakan ulang tahun ke-10nya pada tahun 2023.

Finland, di mana Dataran Senat di Helsinki digambarkan, adalah No. 1 untuk kebahagiaan untuk tahun keenam berturut-turut.
Finland, di mana Dataran Senat di Helsinki digambarkan, adalah No. 1 untuk kebahagiaan untuk tahun keenam berturut-turut.
espiegle/Adobe Stock
Kemenangan enam tahun berturut-turut untuk negara paling gembira di dunia
Untuk tahun keenam berturut-turut, Finland adalah negara paling gembira di dunia, menurut ranking World Happiness Report berdasarkan penilaian kehidupan daripada Gallup World Poll.

Negara Nordik dan jirannya Denmark, Iceland, Sweden dan Norway semuanya mendapat markah yang sangat baik pada langkah yang digunakan oleh laporan untuk menjelaskan penemuannya: jangka hayat yang sihat, KDNK per kapita, sokongan sosial, rasuah yang rendah, kemurahan hati dalam komuniti yang dijaga orang ramai satu sama lain dan kebebasan untuk membuat keputusan hidup yang penting.

Tetapi kerana kita semua tidak boleh berpindah ke Finland, adakah sesuatu yang boleh dipelajari oleh masyarakat lain daripada kedudukan ini?

“Adakah mereka melakukan perkara yang kita harap kita pernah lihat sebelum ini dan kita boleh mula lakukan? Atau adakah sesuatu yang unik tentang iklim dan sejarah mereka yang menjadikan mereka berbeza? Dan mujurlah, sekurang-kurangnya dari perspektif saya, jawapannya adalah yang pertama,” kata Helliwell, yang merupakan profesor emeritus di Sekolah Ekonomi Vancouver, Universiti British Columbia.

Mengambil pandangan holistik tentang kesejahteraan semua komponen masyarakat dan ahlinya menjadikan penilaian kehidupan yang lebih baik dan negara yang lebih bahagia.

“Objektif setiap institusi sepatutnya menyumbang apa yang boleh kepada kesejahteraan manusia,” kata laporan itu, yang termasuk perakaunan untuk generasi akan datang dan memelihara hak asasi manusia.

Israel naik ke No. 4 tahun ini daripada ranking No. 9nya tahun lepas. Belanda (No. 5), Switzerland (No. 8), Luxembourg (No. 9) dan New Zealand (No. 10) melengkapkan 10 teratas.

Australia (No. 12), Kanada (No. 13), Ireland (No. 14), Amerika Syarikat (No. 15) dan United Kingdom (No. 19) semuanya berjaya masuk dalam kelompok 20 teratas.

Lithuania, dengan dataran utama di Kaunas digambarkan, berjaya menjadi 20 teratas dalam Laporan Kebahagiaan Dunia terkini.
Lithuania, dengan dataran utama di Kaunas digambarkan, berjaya menjadi 20 teratas dalam Laporan Kebahagiaan Dunia terkini.
Subodh Agnihotri/iStockphoto/Getty Images
Walaupun negara yang sama cenderung untuk muncul dalam 20 teratas tahun demi tahun, terdapat peserta baharu tahun ini: Lithuania.

Negara Baltik telah meningkat secara berterusan sejak enam tahun lalu daripada No. 52 pada 2017 kepada No. 20 dalam senarai terkini. Dan negara-negara Baltik yang lain, Estonia (No. 31) dan Latvia (No. 41), juga telah naik pangkat.

“Ia pada asasnya adalah cerita yang sama yang dimainkan di seluruh Eropah Tengah dan Timur,” kata Helliwell.

Negara-negara di wilayah tersebut “mungkin telah menormalkan peralihan pasca 1990 dan [merasa] lebih kukuh dalam identiti baharu mereka” apabila tahun berlalu, katanya.

Perancis terkeluar daripada 20 teratas kepada No. 21 dalam laporan tahun ini.

25 tempat paling indah di dunia
Negara mendapat kedudukan lebih rendah untuk kebahagiaan
Di bahagian paling bawah senarai ialah Afghanistan di No. 137. Lubnan berada satu kedudukan di atas di No. 136. Purata penilaian kehidupan di negara-negara ini adalah lebih daripada lima mata lebih rendah (pada skala dari 0 hingga 10) daripada 10 yang paling gembira negara.

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine meletakkan kedua-dua negara dalam perhatian global apabila laporan 2022 dikeluarkan.

Jadi di manakah kedudukan kedua negara ini, menurut tinjauan terkini?

Kesejahteraan di Ukraine pastinya telah terjejas, tetapi “walaupun besarnya penderitaan dan kerosakan di Ukraine, penilaian kehidupan pada September 2022 kekal lebih tinggi berbanding selepas pengilhakan 2014, disokong sekarang oleh tujuan bersama yang lebih kukuh, kebajikan , dan percaya kepada kepimpinan Ukraine,” kata laporan itu.

Keyakinan terhadap kerajaan mereka meningkat di kedua-dua negara pada 2022, kata tinjauan itu, “tetapi lebih banyak di Ukraine berbanding di Rusia.” Dan sokongan Ukraine untuk kepimpinan di Rusia jatuh kepada sifar.

Dalam ranking tahun ini, Rusia berada di No. 70 dan Ukraine adalah No. 92.

memandang ke hadapan
Gangguan pandemik telah mendorong banyak refleksi.

“Orang ramai memikirkan semula objektif hidup mereka,” kata Helliwell. “Mereka berkata, ‘Saya akan kembali, tetapi apa yang saya akan kembali? Apa yang saya mahu kembali? Bagaimana saya mahu menghabiskan sisa hidup saya?’”

Dia berharap “pergerakan ke arah memikirkan nilai dan orang lain secara lebih jelas” ini akan mempengaruhi bukan sahaja faktor seperti pekerjaan atau sekolah yang dipilih oleh orang ramai, tetapi juga cara mereka beroperasi dalam persekitaran tersebut.

“Ia sebenarnya bukan tentang gred atau gaji, ia mengenai kerjasama dengan orang lain dengan cara yang berguna. Dan sudah tentu, itu berguna untuk dunia, tetapi intipati penyelidikan kebahagiaan ini ialah ia juga baik untuk orang yang melakukannya.

“Dalam erti kata lain, anda akhirnya berasa lebih baik tentang diri anda jika anda benar-benar menjaga orang lain dan bukannya nombor satu.”

Negara paling gembira di dunia untuk 2023
1. Finland

2. Denmark

3. Iceland

4. Israel

5. Belanda

6. Sweden

7. Norway

8. Switzerland

9. Luxembourg

10. New Zealand

11. Austria

12. Australia

13. Kanada

14. Ireland

15. Amerika Syarikat

16. Jerman

17. Belgium

18. Republik Czech

19. United Kingdom

20. Lithuania

BACA:

Caprice fitnah Dr Mujahid ada kaitan dengan LGBT, sekali jawapan bekas Menteri Agama buat Caprice ‘terciduk’

Lagi kisah pelakon lelaki terkenal curang, kali ini kantoi ‘video call’ senyap-senyap dengan ex staff