Ini maksud disebalik warna baju banduan, kalau baju putih lengan merah tu dah 50-50

Kerap kali kita melihat banduan memakai baju dengan pelbagai warna semasa di dalam penjara.

Namun, sebenarnya, setiap warna baju tersebut mempunyai maksud yang melambangkan peringkat kesalahan yang mereka lakukan.

Mari kita kenali erti di sebalik warna-warna ini.

Kerap kali kita melihat banduan memakai baju dengan pelbagai warna semasa di dalam penjara. Namun, sebenarnya, setiap warna baju tersebut mempunyai maksud yang melambangkan peringkat kesalahan yang mereka lakukan. Mari kita kenali erti di sebalik warna-warna ini. Ungu Baju ungu dikenakan kepada tahanan reman, iaitu Orang Kena Tuduh (OKT) yang sedang menjalani proses perbicaraan mahkamah. Mereka akan kekal direman selagi hukuman tidak diputuskan, kecuali jika dijamin. Beberapa penghuni tanpa jaminan juga mungkin terdapat dalam kes-kes mahkamah yang lebih serius. Putih Baju dan seluar putih diperuntukkan kepada banduan yang menjalani hukuman singkat di bawah tempoh 6 bulan atas pelbagai kesalahan yang dikenakan oleh mahkamah. Mereka perlu mengikuti program kesedaran dan pemulihan yang dijalankan oleh Jabatan Penjara Malaysia sebelum dibebaskan. Merah Baju merah dikenakan kepada penghuni penjara yang menjalani hukuman lama, iaitu 6 bulan ke atas. Merah merupakan warna baju peringkat pertama, juga dikenali sebagai peringkat ‘kolar merah’. Mereka perlu memakainya selama 3 bulan dan mengikuti program pemulihan yang dinamakan Program Permodalan Insan (PPI). Hijau Peringkat 'kolar hijau' adalah yang akan dipakai selepas 3 bulan hingga 18 bulan (1 tahun, 6 bulan) menghuni penjara. Mereka menjalani program (PPI) Fasa 2, yang melibatkan Fasa Pengukuhan Sahsiah dengan pembelajaran 'Halaqah' untuk agama dan 'Therapeutic Community' untuk terapi kemasyarakatan. Biru Peringkat 'kolar biru' adalah mereka yang telah menghuni penjara lebih dari 18 bulan. Golongan ini termasuk 'banduan seumur hidup' dan 'banduan hayat'. Mereka telah menyelesaikan fasa pembelajaran PPI dan layak untuk bekerja di bengkel-bengkel yang disediakan di dalam penjara. Hijau Florescent Peringkat 'hijau terang' atau 'hijau florescent' merujuk kepada banduan ‘Pra-Bebas’. Mereka asalnya memakai baju merah, hijau, atau biru. Mereka yang memakai baju ini mempunyai baki hukuman kurang daripada 3 bulan sebelum dibebaskan dan bekerja di luar penjara di bawah seliaan pegawai penjara. Putih dengan Kolar dan Lengan Merah Baju ini dikategorikan sebagai 'banduan akhir' (BA). Mereka sedang menunggu keputusan sama ada untuk menjalani hukuman gantung atau menunggu keputusan rayuan Mahkamah Agong untuk mengurangkan 'hukuman mati' kepada 'hukuman hayat'. Oren Pada fasa ini, mereka belum dikategorikan sebagai banduan. Baju oren ini adalah bagi tahanan polis atau Orang Kena Tuduh (OKT) yang masih di bawah tahanan polis sepenuhnya. Dengan mengetahui makna warna-warna ini, kita dapat lebih memahami peringkat kesalahan dan hukuman yang dikenakan kepada banduan. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.

Ungu

Baju ungu dikenakan kepada tahanan reman, iaitu Orang Kena Tuduh (OKT) yang sedang menjalani proses perbicaraan mahkamah. Mereka akan kekal direman selagi hukuman tidak diputuskan, kecuali jika dijamin. Beberapa penghuni tanpa jaminan juga mungkin terdapat dalam kes-kes mahkamah yang lebih serius.

Baca Artikel Penuh