Ini adalah manusia paling kaya di dunia jauh lebih kaya berbanding Elon Musk

Ini adalah manusia paling kaya di dunia jauh lebih kaya berbanding Elon Musk. Ketika ditanya soalan ‘Siapakah orang terkaya di dunia?’

atau ‘Siapakah orang terkaya dalam sejarah?’ kita mungkin tersilap memikirkan seseorang dari zaman kita.

Nama pertama yang muncul ialah Elon Musk , pemilik Twitter, SpaceX, dan Tesla; atau Jeff Bezos , Ketua Pegawai Eksekutif Amazon; atau Mark Zuckerberg , pemilik Meta, atau Bill Gates , pencipta Microsoft

.Walau bagaimanapun, tiada seorang pun daripada jutawan ini adalah jawapan yang tepat.

Ini adalah manusia paling kaya di dunia jauh lebih kaya berbanding Elon Musk

Lelaki terkaya di dunia, yang mengejutkan ramai, wujud pada zaman pertengahan antara 1280 dan 1337 SM. Namanya Mansa Musa dan dia adalah maharaja Mali, dengan empayarnya menduduki wilayah yang luas yang tersebar dari Nigeria ke pantai Senegal.

Menurut majalah Celebrity Net Worth, kekayaan Mansa Musa akan menjadi yang terbesar dalam sejarah umat manusia, jika diselaraskan dengan inflasi semasa. Kekayaan Mansa Musa adalah kerana dia boleh memiliki emas sebanyak yang dia mahukan. Secara keseluruhan, anggaran kekayaan adalah sekitar 400 bilion dolar (387.109 bilion euro).

Apakah nilai Musk, Bezos, Gates dan Zuckerberg?

Jika kita membuat perbandingan kecil antara kekayaan yang berbeza, kekayaan Mansa Musa (400 bilion dolar) melebihi Elon Musk (219 bilion dolar), Jeff Bezos (171 bilion dolar) dan Bill Gates (118 bilion dolar), contohnya .

Mansa Musa memiliki semua emas yang dia perlukan untuk melombong

Mansa Musa: Raja terkaya di dunia mengalahkan Jeff Bezzos, Bill Gates dan billionaire lain
Sejarah dan kemasyhuran Mansa Musa seterusnya adalah kerana beliau menunaikan haji ke Mekah pada tahun 1324. Beliau mengembara sejauh 6,500 kilometer ke tapak suci dengan 60,000 orang, termasuk 12,000 hamba. Dia juga diiringi hampir seratus unta, masing-masing membawa lebih daripada 100 kilo logam berharga.

Mansa Musa meninggalkan banyak masjid yang dibina dan warisannya tersebar ke telinga para pedagang Mediterranean.

Seorang profesor sejarah dari Universiti Michigan pernah memberitahu Money Magazine bahawa Mansa Musa adalah “orang terkaya yang pernah dilihat oleh sesiapa pun”.

“Bayangkan semua emas yang anda fikir boleh dimiliki oleh manusia dan gandakannya; itulah yang cuba disampaikan oleh semua penulis sejarah,” katanya.

BACA:

Pengasas pusat perubatan Islam terkenal pula ditangkap khalwat

“Tidak tahu macam mana nak kata, anak kami masih hidup dan mayat siapa pula di rumah ini?” sekali lain pula yang jadi