Ini 9 perkara yang perlu difahami tentang MoU kerajaan, PH

Ini 9 perkara yang perlu difahami tentang MoU kerajaan dengan PH. Ini MOU, bukan CSA.

KEADILAN dan PH kekal Pembangkang, kita bukan sebahagian dari kerajaan dan ini bukan UG.

Kita hanya setuju perkara-perkara tertentu sahaja, bukan memberi sokongan penuh atau memberi kepercayaan kepada Ismail Sabri.

Ini 9 perkara yang perlu difahami tentang MoU kerajaan dengan PH

Perkara penting untuk rakyat dalam MOU ini melibatkan bidang reformasi Parlimen, bantuan wang untuk rakyat, COVID-19, kebebasan kehakiman antara lain seperti yg dititah Agong..

Kita akan terus LAWAN ketidakadilan, kezaliman, kebobrokan, salahguna kuasa, rasuah!

MOU itu bersyarat, dan akan terbatal bila2 masa jika kerajaan tidak memenuhi tuntutan PH dlm MOU.

PH mahu buktikan, No Anwar, No Dap, itu hanya propaganda, buktinya MOU ini menandakan tiada masalah pun Anwar dan Dap.

PH sedikit pun tidak menjual prinsipnya dgn MOU ini. Jika PH nak jual prinsip, lebih baik prinsip dijual waktu untuk dapatkan sokongan jadi PM, bukan sekarang.

MOU ini juga tidak digemari oleh bberapa pmimpin umno kerana mereka melihat kehendak PH dituruti, tetapi kehendak umno tidak diutamakan.

Ini bukan CSA yg dicadangkan oleh muhyidin dulu kerana CSA itu terikat, PH kena setuju dgn kjaan. Tapi ini MOU, persefahaman sahaja dan ini memberi tekanan kpd kerajaan sebenarnya.

Yg penting dlm MOU itu, peruntukan tambahan RM42 bilion utk rakyat, kebebasan kehakiman, peruntukan utk kwsn wakil rakyat pembangkang, dan byk lagi yg kita tuntut. Ini satu tekanan kpd kjaan sebenarnya. Kita dpt klebihan kerana kita dilihat sanggup lupakan kpentingan politik demi utk rakyat dan kita juga dilihat akur titah agong utk kurangkan suhu panas politik, tapi kjaan dilihat tidak ikut titah agong utk undi pcaya.

Kalau kjaan ikut khendak kita, rakyat untung dan rakyat tahu itu tuntutan kita. Kalau kjaan tak ikut, kita tak rugi, kita status quo pmbangkang dan kita bersedia utk lawan serta batalkan MOU. Rakyat dah tak boleh salahkan kita sbb mereka dah lihat kita telah sanggup berikan kerjasama jika untuk kepentingan rakyat.

Persoalannya, adakah kerajaan ini ikhlas membela nasib rakyat? Jika mereka mahu umpan PH dengan MOU ini, mereka silap besar dan mereka akan menyesal

Sumber :

BACA JUGA : Pemilihan Timbalan Speaker bakal curi perhatian sidang parlimen hari ini