Ini 5 benda yang mengejutkan antara Malaysia dan Korea Utara sebelum kes kematian abang Presiden Korea Utara

Ini 5 benda yang mengejutkan antara Malaysia dan Korea Utara sebelum kes kematian abang Presiden Korea Utara.

Hubungan Malaysia yang sangat mesra dengan Korea Utara sentiasa menjadi lencana kebanggaan yang pelik, seperti memberitahu orang yang anda berkawan dengan penyendiri yang tegang dan penuh teka-teki itu di kolej.

Malangnya, hubungan itu tegang apabila Korea Utara melancarkan Taepodong menyalahkan Malaysia atas pembunuhan Kim Jong-nam

Ini 5 benda yang mengejutkan antara Malaysia dan Korea Utara sebelum kes kematian abang Presiden Korea Utara

pada 2017, dan kemudian secara rasmi memutuskan hubungan diplomatik dengan kami selepas mahkamah kami membenarkan seorang ahli perniagaan Korea Utara yang tinggal di KL diekstradisi .

ke AS untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram.

Oleh itu, mereka menutup kedutaan mereka di Damansara Heights dan…tunggu. Bilakah kali terakhir anda melihat kedutaan di luar KL pusat?

Kedutaan bersatu lebih rapat daripada pasukan CS:GO profesional. Ditutup skrin daripada Peta Google

Ternyata, ada sebab sebenar Kerajaan Pertapa juga mempunyai kedutaan pertapa (dalam perkara seterusnya!), dan apa yang lebih mengejutkan ialah ia sebenarnya sebuah banglo.

Jadi, kami agak pasti orang di sebalik promosi Money Heist: Korea – Kawasan Ekonomi Bersama tahu betul apa yang mereka lakukan apabila mereka menggunakan rumah ini sebagai tapak simulasi rompakan mereka. Dan sebab mengapa kami rasa ada beberapa kemesraan berlaku di sini adalah kerana pertunjukan itu berlangsung di Korea yang bersatu semula.

Jadi, ya, kami tidak dibayar untuk mempromosikan acara itu tetapi ia mengingatkan kami tentang artikel ini dan yang pelik

NOTA: Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada Februari 2017, kami menukar kala itu kerana banyak daripada ini kini hilang, tetapi kami mungkin terlepas beberapa. Harap faham ye 😘

1. Terdapat kedutaan Korea Utara di Malaysia – tersembunyi di kawasan perumahan

Ini agak berkaitan dengan satu perkara kemudian tentang duta Korea Utara ke Malaysia, kerana untuk ada duta, perlu ada kedutaan. Memandangkan rakyat Malaysia adalah orang pertama yang dibenarkan melancong ke Korea Utara tanpa visa (bersama-sama dengan semua perkara dalam artikel ini) boleh dikatakan kami ketat, brah.

Tetapi apa yang melucukan/kebetulan mengenai perkara ini ialah kedutaan itu terletak di sepanjang Jalan Batai di Damansara Heights… di sebuah banglo yang tidak jelas dalam kawasan kejiranan berhampiran dengan tempat asal Kolej HELP (Sumber: Saya pernah menjadi pelajar).

kedutaan-korea

Walaupun kita tidak tahu bagaimana keadaan di Malaysia, terdapat laporan pelik mengenai kedutaan Korea Utara di negara lain. Anda boleh menyemak senarai penuh negara di tapak web kerajaan rasmi mereka.

Salah satu cerita pelik yang melibatkan kedutaan ini keluar dari UK, yang juga telah didirikan oleh Pyongyang di sebuah rumah yang tidak jelas di kawasan kejiranan London . Nampaknya, diplomat dibayar dengan sangat rendah sehingga mereka dilihat membeli peralatan pejabat terpakai dari pasar lambak, dan bergelut untuk membayar bil dan barangan runcit. Ini nampaknya disebabkan oleh arahan daripada Pyongyang, yang menjangkakan semua kedutaan akan membiayai sendiri apabila boleh.

“Apabila saya melihat mereka di kedai runcit, mereka tidak mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk apa yang mereka mahukan. Saya menawarkan mereka untuk meminjamkan mereka tetapi mereka berkata ‘tidak’. Kembali di Korea Utara, kita perlu memandang tinggi kepada orang-orang ini, tetapi di sini nampaknya mereka tidak mampu untuk makan.” – Kim Joo-il, pembelot Korea Utara, seperti yang dipetik oleh The Telegraph .

Nampaknya, di Korea Utara, diplomat dan/atau kakitangan mengumpul dana mereka sendiri dengan menggunakan kekebalan diplomatik mereka untuk menyeludup semua jenis perkara daripada dadah kepada haiwan terancam , dan menghantar sebahagian wang ini kembali ke Pyongyang. Secara rasminya, jurucakap kedutaan di UK menafikan semua dakwaan ini.

Jika anda tertanya-tanya mengapa kedutaan ini terletak di kawasan perumahan yang jauh dari pusat bandar di mana kebanyakan kedutaan berada; ia adalah untuk sebab yang sangat mudah, tiada perkara berkaitan mata-mata – Untuk menjimatkan wang .

2. Terdapat (ada?) buruh Korea Utara di Sarawak

Sebahagian daripada muka depan The Star, 23 November 2014.

Pada tahun 2014, letupan di lombong arang batu di Pantu, Sarawak membuka berita bahawa terdapat buruh Korea Utara yang bekerja di lombong itu – 46 daripadanya kesemuanya. Bukan itu sahaja, mereka sebenarnya berada di negara ini secara sah! Anda boleh membaca akaun ini oleh The Borneo Post , yang melawat lombong itu tahun lepas.

Sebahagian daripada pekerja yang cedera. Imej dari The Star.

Menurut Kementerian Dalam Negeri, pekerja itu dibawa masuk melalui perjanjian khas dengan kerajaan Korea Utara dan hanya dibenarkan bekerja di Sarawak kerana kemahiran dan kesanggupan mereka bekerja dalam keadaan berbahaya. Lombong arang batu mempunyai kecenderungan untuk meletup walaupun teknik dan peralatan moden.

“Apabila bercakap mengenai industri seperti lombong arang batu, pekerjaan itu sangat berbahaya dan sukar. … Tiada rakyat tempatan atau Sarawak akan berani mengambil pekerjaan sedemikian; sebab itu perlunya pekerja asing. Dalam sektor perlombongan arang batu, hanya Britain, China dan Korea Utara mempunyai pekerja berkemahiran tinggi.” – Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Timbalan Menteri Dalam Negeri ketika itu, seperti dipetik The Star .

Malaysia bukanlah negara pertama yang mengambil buruh Korea Utara juga, kerana negara itu sebenarnya telah mengeksport pekerja ke pelbagai negara selama bertahun-tahun – “pelanggan” tertua mereka ialah Rusia, yang telah mengimport pekerja sejak Perang Dingin. Apa yang merisaukan sedikit tentang senario ini ialah beberapa sumber termasuk Wall Street Journal mendakwa bahawa pekerja hidup dalam ” keadaan seperti hamba ” manakala sebahagian besar gaji mereka dihantar kembali kepada pegawai Korea Utara.

The Wall Street Journal juga mendakwa terdapat kira-kira 300 warga Korea Utara yang bekerja di Malaysia . Tidak semua daripada mereka mungkin berada dalam lombong, kerana…

3. Terdapat sebuah restoran Korea Utara di KL – dengan orang Korea Utara sebenar!

Di suatu tempat di sepanjang Jalan Imbi dahulu terdapat Restoran Pyongyang Koryo yang, menurut halaman Facebook mereka , mengkhusus dalam membawakan pengalaman masakan Korea Utara kepada anda betul-betul di tengah-tengah KL. Selain makanan, salah satu kemuncak restoran adalah persembahan muzik dan tarian oleh pelayan restoran (tentunya berpakaian tradisional) pada selang masa yang tetap. Anda boleh membaca beberapa ulasan di sini , atau daripada editor kami yang mencuba tempat itu:

“Makanannya sedap, tetapi apa yang benar-benar menarik perhatian kami ialah TV yang memaparkan rakaman indah Korea Utara yang tidak berkesudahan. Setiap 10 minit atau lebih pelayan akan naik ke atas pentas dan memainkan lagu, yang kedengaran pelik MIDI, dan tanpa ekspresi di wajah mereka – seperti barangan Stepford Wives yang menakutkan. Kami juga tidak dibenarkan mengambil gambar, dan mereka tidak membenarkan akses ke mana-mana bahagian lain bangunan kecuali tandas.” – Chak, editor CILISOS.

Cukup lucu, kami menemui satu lagi ulasan dari China yang juga membuat rujukan Stepford Wives. Jika anda belum menonton filem itu, ia mengenai komuniti isteri sempurna yang menjadi robot .

Apa yang anda mungkin tidak tahu ialah Pyongyang Koryo ialah rangkaian restoran dengan lebih daripada 100 restoran di seluruh dunia. Dan teka siapa pemilik rantai itu?

launch-i-said-lunch-kim-jong-un

Menurut pembelot, rangkaian restoran dikawal oleh Bureau 39 , cabang penjana wang (dan didakwa pengubahan wang haram) kerajaan Korea Utara. Restoran perlu membuat bayaran tetap tahunan kembali ke Korea Utara, dan semua pekerja ditapis secara agresif untuk kesetiaan politik sebelum dihantar ke luar negara. Menurut laporan lain , pelayan wanita dilatih dalam pengumpulan risikan untuk membongkar rahsia daripada pelanggan korporat atau kerajaan, dan restoran digunakan sebagai pangkalan operasi untuk pengintip Korea Utara:

“Ejen Korea Utara yang ditugaskan di luar negara sering menggunakan restoran Korea Utara untuk memalsukan identiti mereka dan menghubungi orang ramai untuk operasi rahsia.” – Sumber Perisikan Tanpa Nama, dipetik oleh The Washington Free Beacon .

Walaupun begitu, pekerja telah mencuba berpaling tadah dan terdapat insiden di China di mana 12 pelayan wanita dan pengurus mereka berpaling tadah ke Korea Selatan . Korea Utara mendakwa pekerja-pekerja itu diculik selepas mereka ditipu untuk berfikir bahawa mereka dipindahkan ke…Malaysia.

NAH, BACA:

China melancarkan peluru berpandu di Laut China Selatan. Beberapa minggu kemudian, Malaysia juga melancarkan beberapa.
Malangnya restoran itu ditutup pada tahun 2017 jadi, seperti kebanyakan orang Korea Utara, kami mungkin tidak akan dapat menikmati makanan Korea Utara. Alasan rasmi yang diberikan ialah perniagaan adalah buruk, jadi mungkin secara kebetulan penutupan itu berlaku 3 bulan selepas pembunuhan Kim Jong-nam.

4. Terdapat pelajar Korea Utara di universiti Malaysia
Tangkapan skrin 2017-02-17 00.22.38

Kembali pada tahun 2013 HELP University telah menarik sedikit kontroversi antarabangsa apabila ia menganugerahkan Kim Jong-un dengan ijazah kedoktoran kehormat dalamironiekonomi. BANTUAN Presiden Datuk Dr. Paul Chan mempertahankan anugerah itu dalam satu kenyataan kepada Foreign Policy , yang memecahkan cerita itu. Dia berkata bahawa ia adalah “pendekatan lembut” untuk membuka pintu kepada pendidikan untuk warga Korea Utara dan menjadikan dunia tempat yang lebih baik. Serius.

Anugerah itu disampaikan kepada duta Korea Utara ke Malaysia, di mana titik ini mula menjadi sangat tidak menyenangkan.

Dulu semasa CILISOS masih bayi, saya menulis artikel membandingkan Malaysia dengan Korea Utara . Beberapa minggu kemudian, saya menerima e-mel daripada pelajar Korea Selatan yang belajar di HELP memberitahu saya tentang Jang Tae-ryong dan abangnya, Jang Tae-woong, yang merupakan pelajar dari Korea Utara. Bapa mereka ialah Jang Yong-chol – duta Korea Utara ke Malaysia.

Petikan skrin 2017-02-16 11.15.16
Supaya awak tahu saya tidak mengada-ngada.

Anda mungkin pernah mendengar beberapa siri pembersihan kuasa secara besar-besaran selepas Kim Jong-un mengambil alih kuasa, di mana ramai pegawai yang lebih tua dianggap sebagai ancaman kepada kepimpinannya dan dilaksanakan dengan cara yang melampau – termasuk insiden di mana seorang pegawai diberi makan kepada 100 anjing yang kelaparan . Walaupun kaedah itu tidak dapat dibuktikan, ia mengesahkan bahawa pegawai itu – orang kedua paling berkuasa di Pyongyang – telah dihukum bunuh, dan dia adalah bapa saudara kepada Jang Yong-chol .

NKOREAPOLITICSKIMFILES025301 (1)

Bapa saudara Jang Yang-chol di mahkamah, sejurus sebelum hukuman mati.

Dalam e-mel itu, pelajar itu memberitahu saya bahawa Jang Yong-chol dan keluarganya telah dipanggil kembali ke Pyongyang, bersama teman wanita Tae-woong (juga warga Korea Utara):

“Tae-ryong adalah rakan sekelas saya. Saya tidak tahu siapa nama teman wanita abangnya. Teman wanita Tae Woong seorang yang sangat peramah dan baik hati, sebenarnya dia memasak sendiri nasi goreng Kimchi dan memberikannya kepada saya.
Saya tidak tahu bagaimana latar belakang keluarganya, tetapi dia pasti hilang daripada HELP, malah rakan saya tidak dapat menghubunginya melalui sebarang cara komunikasi (malah akaun Instanya telah dipadamkan). Kebanyakan orang Korea Utara tidak mahu atau mungkin tidak boleh bercakap dengan Orang Korea Selatan, tetapi dia pasti bersikap baik kepada saya. Juga, dia adalah rakan sekelas saya.
Dan pada masa Kim Jong-un mengarahkan mereka pulang, saya tidak dapat melihat dia, abangnya, atau teman wanita abangnya di mana-mana di Universiti.” – Pelajar HELP tanpa nama, dalam e-mel kepada CILISOS.
Malangnya, cerita ini mempunyai pengakhiran yang agak suram, kerana Korea Utara mengamalkan sistem hukuman kolektif di mana sehingga 3 generasi keluarga boleh dihukum kerana jenayah seseorang. Walaupun kami tidak dapat mengesahkan kisah pelajar tanpa nama kami, ia telah dilaporkan dalam berita Korea Selatan ( laporan The Star dalam bahasa Inggeris di sini) bahawa:

“Duta Jang Yong-cheol Malaysia dan anaknya Tae-ryeong dan Taewoong pada pertengahan 20-an telah dipanggil dan dihukum bunuh di Pyongyang pada awal Disember”

Tiada berita tentang apa yang berlaku kepada teman wanita Tae-woong.

5. Ada teksi Proton…. di Korea Utara????!
Proton_Wira_taxi_in_Pyongyang,_North_Korea
Sebuah teksi Proton Wira di Pyongyang. Imej daripada Wikimedia Commons.

Jika anda rasa Proton hanya digunakan sebagai teksi di Malaysia, gambar di atas membuktikan sebaliknya. Dan jangan lupa Waja dalam imej yang dipaparkan juga. Berikut ialah video jika anda mahu melihatnya sendiri (sekitar tanda 25 saat).

Tidak ada terlalu banyak maklumat yang sah tentang perkara ini, tetapi satu-satunya sumber yang kami temui bercakap tentang perkara ini menyebut bahawa sekitar tahun 2002, salah seorang pemimpin tertinggi Korea Utara (dan wakil asing) telah melawat kilang Proton di Shah Alam bersama 30 yang lain.

pegawai. Bukan itu sahaja, beliau nampaknya membincangkan kemungkinan usaha sama dengan Proton untuk menubuhkan kilang pembuatan di Korea Utara.

Nampaknya Kim Jong-il berminat dengan idea membina kereta di Korea Utara pada masa itu, kerana dia juga melawat kilang pembuatan di Shanghai. Walau bagaimanapun, idea itu, seperti banyak ujian peluru berpandu, mungkin tidak pernah berlaku.

“Membina sebuah kereta di Korea Utara — mereka telah mengimpikan perkara itu sejak sekian lama … Tetapi anda meletakkan kilang kereta di mana orang ramai boleh membeli kereta, dan tidak mungkin orang Korea Utara boleh membeli kereta dalam sebarang nombor.” – Bradly Martin, wartawan, seperti yang dipetik oleh Bloombeg melalui Taipei Times .

Blogger Malaysia Aero membuat catatan yang sangat menarik ini mendokumentasikan kereta Proton yang dikesan di negara lain , dan menyebut bahawa Proton tidak secara rasmi menjual kereta mereka di Korea Utara. Pelik, ya?

Kami tidak tahu sama ada ini masih digunakan hari ini, kerana tiada cara sebenar untuk mengetahuinya.

Tunggu, kenapa Malaysia dan Korea Utara berkawan baik?
Feb-17-2017 01-42-16
Gif ditangkap daripada The Adventures of Kim Jong Un oleh CollegeHumor di Youtube.

Kedua-dua negara kita mula menjalinkan hubungan diplomatik pada tahun 1973. Dan nampaknya, ini membawa kepada hubungan diplomatik dengan China kerana Kim Il-sung memutuskan untuk bermain sebagai wingman dan menetapkan tarikh pertama pada tahun 1974.

Pada tahun-tahun kemudian, hubungan ini membawa kepada tahap perdagangan yang kecil berjumlah kira-kira RM23 juta. Selain itu, kami juga mendapat manfaat daripada teknologi penanaman padi Korea Utara , yang membawa kepada pembangunan padi MR219 yang mempunyai kadar survival yang lebih baik dan hasil yang lebih tinggi.

Flag-Pins-North-Korea-Malaysia copyWalau bagaimanapun, terdapat kelemahan. Sama seperti bagaimana Korea Utara boleh (didakwa) menggunakan sesuatu yang tidak bersalah seperti restoran untuk tujuan jahat, anda juga perlu tertanya-tanya apa yang mungkin berlaku di sebalik tirai hubungan bahagia ini.

Sebagai contoh, anda mungkin masih ingat penggodam Sony Pictures yang besar pada tahun 2014, nampaknya dilakukan oleh penggodam Korea Utara. Nah, Agensi Keselamatan Negara AS mendapati bahawa penggodam Korea Utara menyambung ke internet melalui…. Malaysia.

Selain itu, Korea Utara juga mempunyai program penculikan yang benar-benar pelik yang dimulakan oleh Kim-Il-sun dan dikembangkan oleh Kim Jong-il, di mana orang dari negara lain diculik untuk mengisi semula Korea Utara, menggunakan pasport mereka oleh pengintip, dan mengajar mata-mata
. bahasa dan budaya negara asal mereka. Beberapa negara yang dinamakan ialah Jepun, Thailand, Perancis, dan…. Malaysia.

Ternyata, Kim Jong-nam telah tinggal dalam buangan , berpindah antara Macau, China, Singapura, dan… Malaysia, tempat dia telah dikesan seawal tahun 2012 . Dengan pembunuhan Kim Jong-nam berlaku di bumi Malaysia, dan sumber-sumber yang mendakwa bahawa pegawai Korea Utara ” menghabiskan masa berjam-jam ” cuba meyakinkan pihak berkuasa Malaysia untuk tidak melakukan bedah siasat ke atas mayatnya, mungkin adalah bijak untuk mempertimbangkan nasihat ibu bapa kita. membesar – mungkin ada perkara seperti kawan yang buruk.

Kecuali dalam hal ini, kawan yang jahat itu adalah orang yang tidak mahu berkawan dengan kita.

BACA:

Kenapa tingkap kapal terbang berbentuk bulat kat penjuru dia? Tak boleh petak ke? Ini sebabnya

Inilah manusia yang diagungkan oleh juak-juak Perikatan Nasional, Dia pernah suruh Sultan diam? Biadap kan?