Ingatkan dulu beli kereta Mercedes je! Rupanya MB dan exco Kelantan dapat RM50,000 ‘pemberian khas’ yang ramai rakyat tak tahu!

Ingatkan dulu beli kereta Mercedes je! Rupanya MB dan exco Kelantan dapat RM50,000 ‘pemberian khas’ yang ramai rakyat tak tahu!

Selain pembelian 14 kereta Mercedes Benz sebagai kenderaan rasmi, anggota Exco kerajaan negeri Kelantan dilaporkan menikmati bonus RM50,000 setiap satu.

Sumber menunjukkan bahawa jumlah wang ini diterima pada minggu kedua bulan ini, bersama dengan bonus tambahan yang diberikan kepada kakitangan kerajaan negeri.

Ingatkan dulu beli kereta Mercedes je! Rupanya MB dan exco Kelantan dapat RM50,000 'pemberian khas' yang ramai rakyat tak tahu!

“Adalah tidak adil jika kakitangan negeri menerima hanya RM1,000 sebagai bonus, manakala pemimpin negeri yang berjumlah dua digit, menerima sehingga RM50,000. Lagipun, pengumuman pemberian bonus RM50,000 kepada pemimpin tertinggi negeri adalah tidak adil. tidak didedahkan kepada umum, tidak seperti pengumuman bonus tambahan yang menyebabkan ramai kecewa,” kata sumber yang tidak dikenali di Kota Bharu hari ini.

Menurut sumber itu, elaun ini diterima oleh pemimpin negeri termasuk Menteri Besar, Timbalan Ketua Menteri dan ahli exco.

ADS Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri Mohd Amar Abdullah mengesahkan pemimpin kerajaan negeri menerima elaun RM50,000 itu.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan dana itu tidak dikategorikan sebagai bonus sebaliknya peruntukan khas.

“Ini bukan bonus kerana kita tidak layak menerima bonus seperti penjawat awam. Ia adalah peruntukan khas yang diberikan sebagai mengiktiraf pencapaian hasil kerajaan negeri.

“Lagipun elaun khas ini tiada kaitan dengan peruntukan khas RM400 juta oleh kerajaan pusat sebelum ini.

“Ia melibatkan ahli exco dan Ketua Menteri yang menerima elaun khas ini. Ia bukan perkara biasa, dan mungkin tahun depan, tidak ada peruntukan seperti itu,” jelasnya.

BACA: 

Rupanya ini punca sebenar bangunan KWSP terbakar lagi sekali buat ramai nak tahu

Tak sangka! Rupanya dari sini Anwar Ibrahim dapat gelaran ‘Non’ yang ramai tak tahu