“Ingat batu biasa, rupanya lebih mahal dari emas”, tak sedar selepas bertahun simpan

Pada tahun 2015, David Hole sedang mencari di Taman Wilayah Maryborough berhampiran Melbourne, Australia.

Berbekalkan pengesan logam, dia menemui sesuatu yang luar biasa.

Seketul batu yang sangat berat dan kemerah-merahan terletak di dalam tanah liat kuning.

“Ingat batu biasa, rupanya lebih mahal dari emas”, tak sedar selepas bertahun simpan

Dia membawanya pulang dan mencuba segala-galanya untuk membukanya, pasti ada ketulan emas di dalam batu itu. Tambahan pula, Maryborough berada di wilayah Goldfields, iaitu di mana lonjakan emas Australia memuncak pada abad ke-19.

“Ingat batu biasa, rupanya lebih mahal dari emas”, tak sedar selepas bertahun simpan

Untuk memecahkan penemuannya, Hole mencuba gergaji batu, pengisar sudut, gerudi, malah menyiram benda itu dalam asid. Namun, tukul besi pun tidak boleh retak. Dia berusaha keras untuk membukanya tetapi ia bukanlah ketulan emas. Seperti yang dia ketahui beberapa tahun kemudian, ia adalah meteorit yang jarang ditemui.

“Ia mempunyai rupa yang terpahat dan berlesung pipit,” kata ahli geologi muzium Melbourne Dermot Henry kepada The Sydney Morning Herald.

“Itu terbentuk apabila mereka datang melalui atmosfera. Ia cair di luar dan atmosfera mengukirnya.”

Tidak dapat membuka ‘batu’ itu, tetapi masih tertarik, Hole membawa nugget itu ke Muzium Melbourne untuk pengecaman.

“Saya telah melihat banyak batu yang orang fikir adalah meteorit, ” kata Henry kepada Channel 10 News.

Selepas 37 tahun bekerja di muzium dan meneliti beribu-ribu batu, Henry menjelaskan hanya dua daripada persembahan yang pernah menjadi meteorit sebenar.

“Ingat batu biasa, rupanya lebih mahal dari emas”, tak sedar selepas bertahun simpan

Kredit: ScienceAlert via Melbourne Museum

“Jika anda melihat batu di Bumi seperti ini dan anda memungutnya, ia tidak sepatutnya seberat itu,” kata seorang lagi ahli geologi Muzium Melbourne, Bill Birch, kepada The Sydney Morning Herald pada 2019.

Para penyelidik menerbitkan kertas saintifik yang menerangkan meteorit berusia 4.6 bilion tahun, yang mereka panggil Maryborough sempena bandar berhampiran tempat ia ditemui.

Ia seberat 17 kilogram (37.5 paun) yang besar dan selepas menggunakan gergaji berlian untuk memotong kepingan kecil, mereka mendapati komposisinya mempunyai peratusan besi yang tinggi, menjadikannya kondrit biasa H5.

Setelah dibuka, anda juga boleh melihat titisan kecil mineral logam yang terhablur di seluruhnya yang dipanggil chondrules.

“Meteorit menyediakan bentuk penerokaan angkasa lepas yang paling murah. Ia membawa kita kembali ke masa lalu, memberikan petunjuk kepada umur, pembentukan dan kimia Sistem Suria kita (termasuk Bumi),” kata Henry.

Menurut Henry, sesetengahnya memberikan gambaran sekilas tentang bahagian dalam planet kita. Dalam sesetengah meteorit, terdapat ‘habuk bintang’ yang lebih tua daripada Sistem Suria kita, yang menunjukkan kepada kita bagaimana bintang terbentuk dan berkembang untuk mencipta unsur jadual berkala.

“Meteorit lain yang jarang ditemui mengandungi molekul organik seperti asid amino; bahan binaan kehidupan.”

Walaupun para penyelidik belum mengetahui dari mana meteorit itu berasal dan berapa lama ia mungkin berada di Bumi, mereka mempunyai beberapa tekaan.

Sistem Suria kita pernah menjadi timbunan debu dan batu kondrit yang berputar. Akhirnya graviti menarik banyak bahan ini bersama-sama ke dalam planet, tetapi sisa-sisa kebanyakannya berakhir di tali pinggang asteroid yang besar.

“Meteorit tertentu ini berkemungkinan besar keluar dari tali pinggang asteroid antara Marikh dan Musytari, ia telah didorong keluar dari sana oleh beberapa asteroid bertembung antara satu sama lain, kemudian suatu hari ia merempuh Bumi,” kata Henry kepada Channel 10 News.

Pentarikhan karbon menunjukkan meteorit itu telah berada di Bumi antara 100 dan 1,000 tahun, dan terdapat beberapa penampakan meteor antara 1889 dan 1951 yang mungkin sepadan dengan ketibaannya di planet kita.

Para penyelidik berpendapat bahawa meteorit Maryborough jauh lebih jarang daripada emas, menjadikannya jauh lebih berharga kepada sains. Ia adalah satu daripada hanya 17 meteorit yang pernah direkodkan di negeri Victoria di Australia, dan ia merupakan jisim kondritik kedua terbesar, selepas spesimen besar 55 kilogram yang dikenal pasti pada tahun 2003.

“Ini hanyalah meteorit ke-17 ditemui di Victoria, sedangkan terdapat beribu-ribu ketulan emas ditemui,” kata Henry.

“Melihat pada rangkaian peristiwa, ia agak, anda mungkin berkata, astronomi ditemui sama sekali.”

Ia bukan meteorit pertama yang mengambil masa beberapa tahun untuk sampai ke muzium. Dalam cerita yang sangat menakjubkan, ScienceAlert yang diliputi pada tahun 2018, satu batu angkasa mengambil masa selama 80 tahun, dua pemilik dan satu tugas sebagai ambang pintu sebelum akhirnya didedahkan tentang keadaan sebenarnya.

Sekarang mungkin masa yang sesuai untuk memeriksa halaman belakang rumah anda untuk mengesan batu yang berat dan sukar dipecahkan. Anda mungkin sedang duduk di atas lombong emas metafora.

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari).

BACA: Rayuan Ustaz Dusuki terhadap Jeming Hassan dalam kes fitnah Tabung Haji ditolak