Inflasi makin buruk, KFC di China masukkan kaki ayam dalam menu

Inflasi makin buruk, KFC di China masukkan kaki ayam dalam menu. KFC di China melaporkan akan menghidangkan kaki ayam di dalam menu mereka kepada para pelanggannya disebabkan negara mereka sedang mengalami masalah inflasi, lapor Mothership.sg.

Pelanggan KFC di China tidak lama lagi mungkin akan makan kaki ayam sebagai sebahagian daripada hidangan set dua ketul ayam mereka. Namun, perubahan dalam menu ini bukanlah disebabkan oleh pertimbangan budaya melainkan berlakunya inflasi harga.

Menurut Perniagaan CNN, lonjakan harga minyak dan makanan dengan ketaranya telah meningkatkan kos perniagaan.

Segala-Galanya Kecuali Bulu

Ketua Pegawai Eksekutif Yum China, sebuah syarikat yang memiliki rangkaian bersama KFC, Pizza Hut dan Taco Bell di China berkata, kenaikan harga komoditi itu diserap oleh ‘penggunaan penuh’ ayam itu.

Inflasi makin buruk, KFC di China masukkan kaki ayam dalam menu

Ketua Pegawai Eksekutif Joey Wat pula menambah dengan memberitahu, kenyataan ini bermakna KFC akan menggunakan ‘setiap bahagian’ ayam kecuali bulunya.

Rangkaian restoran telah melalui masa yang sukar dengan penutupan yang kerap di China untuk mengekalkan strategi ‘sifar Covid’ di mana perkara tersebut telah menjejaskan perniagaan.

Jualan di lokasi Yum China yang telah dibuka sekurang-kurangnya pada tempoh masa setahun telah turun 16 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun yang sebelumnya.

Bagaimanapun, permintaan untuk penghantaran telah meningkat kira-kira 8 peratus. Oleh itu, eksekutif Joey Wat mendedahkan syarikat itu telah mengambil tindakan untuk mengurangkan kos, termasuk menarik balik pengiklanan dan pemasaran serta meminta tuan tanah untuk beri pelepasan sewa.

Dia juga berjanji untuk mengelak daripada memberhentikan kakitangan pada tahun ini dengan Yum China menggaji kira-kira 450,000 orang.

Bersama-sama dengan satu lagi ikrar untuk tidak menaikkan harga yang dikenakan untuk makanan, syarikat itu sedang mencari cara yang boleh digunakan untuk mengurangkan kos termasuklah menggunakan setiap bahagian ayam.

BACA:

Waspada dengan gula-gula bergelatin babi ini, ada di pasaraya terkenal

Mafia Antarbangsa bakal hiasi filem KL Gangster 3!

Tindakan lelaki pancing ikan dalam lubang jalan raya dipuji, “level perli kerajaan tahap dewa”