“Ibu saya tiada disisi, saya masih terikat di tempat duduk keseorangan”, Ini kisah Juliane terselamat dari nahas udara tahun 1971

“Ibu saya tiada disisi, saya masih terikat di tempat duduk keseorangan”, Ini kisah Juliane terselamat dari nahas udara tahun 1971

Pada mulanya, Juliane Koepcke tidak peduli dengan awan yang semakin gelap.

Remaja berusia 17 tahun itu memerhatikan tanpa goyah dari 19F — kerusi tingkap,

"Ibu saya tiada disisi, saya masih terikat di tempat duduk keseorangan", Ini kisah Juliane terselamat dari nahas udara tahun 1971

kegemarannya — ketika langit bertukar daripada biru kepada hitam dengan baki kira-kira 20 minit dalam penerbangan 24 Disember 1971 itu.

Tidak lama kemudian pesawat itu mula bergegar, menghantar beg pakaian dan bungkusan yang dibungkus untuk Krismas jatuh ke arah 92 penumpang dan anak kapal yang menuju dari Lima ke Pucallpa, Peru.

Petir menyambar sayap kanan pesawat, dan tiba-tiba LANSA Penerbangan 508 menjunam ke tanah. Di atas jeritan berpuluh-puluh yang lain, Koepcke mendengar ibunya berkata dari tempat duduk di sebelahnya, “Sekarang semuanya sudah berakhir.”

Kemudian, dalam sekelip mata, pesawat turboprop Lockheed L-188A Electra terlepas.

“Ibu saya tidak lagi di sisi saya dan saya tidak lagi berada di dalam kapal terbang,” Koepcke (kini dikenali dengan nama perkahwinannya, Diller) menulis dalam memoir yang dipanggil “ When I Fell From the Sky . ” “Saya masih terikat di tempat duduk saya, tetapi saya keseorangan. Pada ketinggian kira-kira sepuluh ribu kaki, saya bersendirian. Dan saya jatuh, menghiris langit…”

Entah bagaimana, dia hidup. Tetapi nahas pesawat itu hanyalah permulaan: Sebagai seorang yang terselamat dari Penerbangan 508, gadis remaja itu berani 11 hari di hutan hujan Amazon sebelum ditemui – terpinga-pinga tetapi agak tidak terjejas – oleh nelayan. Lebih 50 tahun kemudian, kisah kelangsungan hidupnya bergema minggu lalu, apabila empat kanak-kanak ditemui hidup 40 hari selepas pesawat mereka terhempas di Amazon .

Adik beradik itu, yang berumur dalam lingkungan 1 hingga 13 tahun, adalah satu-satunya yang melarikan diri daripada nahas 1 Mei yang mengorbankan tiga orang dewasa, termasuk ibu mereka. Saudara-mara memberitahu pemberita bahawa kanak-kanak itu, ahli kumpulan Orang Asli Huitoto, bertahan dengan tepung ubi kayu yang mereka temui di dalam serpihan dan buah yang mereka petik dari hutan hujan. Mereka mencari perlindungan di dalam batang pokok.

Pertubuhan Orang Asli Amazon Colombia menyebut kelangsungan hidup mereka sebagai contoh “pengetahuan dan hubungan dengan persekitaran semula jadi kehidupan,” yang dikatakan “dipelajari dari rahim ibu dan diamalkan sejak usia yang sangat awal.”

Koepcke juga dibesarkan dengan penghayatan yang mendalam terhadap alam semula jadi. Bapanya, Hans-Wilhelm, seorang ahli zoologi, ibunya, Maria, seorang pakar ornitologi; kedua-duanya bertemu sebagai pelajar di Universiti Kiel di Jerman. Mencari negara yang mempunyai “kepelbagaian biologi yang tinggi dan belum diterokai,” dia menceritakan dalam memoirnya, pasangan muda itu pergi ke Peru dan berkahwin di Lima, berkata ya kepada kehidupan dengan satu sama lain dalam bahasa Sepanyol: sí.

Mereka membesarkan anak perempuan tunggal mereka di rumah hidup-hidup dengan haiwan. Terdapat seekor burung nuri yang mereka panggil Tobias (atau “Bio” kepada Koepcke muda) dan campuran gembala Jerman bernama Lobo, bersama-sama dengan pelbagai burung yang cedera dibawa masuk oleh ibunya.

Survivor Juliane Koepcke, kanan, menulis nota kepada rakan-rakan selepas dia kembali ke Lima, Peru, pada 19 Mac 1972, selepas pulih daripada kecederaan yang dialaminya dalam nahas pesawat malam Krismas. Dia disertai oleh rakan Edith Noeding. (AP)
Selama beberapa tahun, keluarga itu tinggal sepenuh masa di stesen penyelidikan yang Koepckes diasaskan jauh di Amazon. Di Panguana, dinamakan sempena burung asli, gadis remaja itu mula mencintai hutan, mempelajari tumbuh-tumbuhan dan haiwan yang mendiaminya serta peraturan yang mengawalnya. Atau, semasa dia memasukkannya ke dalam bukunya, dia “pergi ke sekolah hutan.”

Panguana adalah tempat Koepcke menuju ketika dia menaiki penerbangan yang ditakdirkan itu, duduk di barisan kedua hingga terakhir. Seperti yang dia ceritakan kepada Vice pada tahun 2010, dia dan ibunya dalam perjalanan pulang untuk menyambut Krismas bersama bapanya selepas majlis tamat pengajian sekolah menengahnya. Penerbangan telah ditangguhkan. Tetapi sebaik sahaja ia berlepas, semuanya kelihatan berjalan lancar, pramugari menghidangkan sandwic di tengah-tengah.

Kongsi artikel ini
Kongsi
Awan gelap adalah petanda pertama apa yang akan datang.

Ibu Koepcke, yang menurut memoir itu menganggap adalah tidak wajar “burung yang diperbuat daripada logam terbang ke udara,” memandang ke langit dengan gelisah. “Semoga ini akan berjalan lancar,” katanya. Kemudian datang kilat cahaya putih mengenai sayap dan pesawat itu pecah, menjauhkan Koepcke daripada ibunya dan orang lain.

“Perkara seterusnya yang saya tahu, saya tidak lagi berada di dalam kabin,” katanya kepada New York Times pada 2021. “Saya berada di luar, di udara terbuka. Saya tidak meninggalkan pesawat; pesawat telah meninggalkan saya.”

Sambil bergegas ke tanah, Koepcke mencatatkan bahawa puncak pokok yang padat kelihatan seperti kepala brokoli. Itu adalah perkara terakhir yang dia ingat sebelum dia bangun keesokan paginya di lantai hutan hujan, pakaian tanpa lengannya koyak dan cermin matanya hilang.

Dia mengalami gegaran otak, tulang selangka patah, beberapa luka dalam. Hutan itu, dia menulis dalam memoirnya, “menyelamatkan nyawa saya,” dedaunan yang melindungi kesan jatuhnya 10,000 kaki. Dia masuk dan keluar dari kesedaran sebelum akhirnya menarik diri.

Hari pertama itu, dia mencari ibunya dan tidak menemui sesiapa. Dia sedar dia keseorangan.

Kemudian, seperti yang dia ingat dalam beberapa temu bual selama ini, dia teringat sedikit kebijaksanaan yang pernah diberikan ayahnya kepadanya: Jika anda mendapati diri anda tersesat di dalam hutan, cari air dan ikutinya. Anda akhirnya akan menemui badan air yang lebih besar – dan, mungkin cukup, penempatan manusia. Menemui air, dia meneruskan perjalanan: seorang gadis bersendirian di Amazon dengan ular dan nyamuk serta monyet dan kataknya.

“Semasa perjalanan saya yang sunyi kembali ke tamadun, saya sering takut, tetapi tidak pernah takut dengan hutan,” tulis Koepcke dalam “When I Fell From the Sky.” “Bukan salahnya saya mendarat di dalamnya.”

Pada satu ketika, dia berkata dalam temu bual dengan Vice, dia terjumpa pemandangan yang mengerikan. Mengelilingi selekoh sungai, dia ternampak deretan tempat duduk dari pesawat dengan mayat berikat, kaki mereka menghala ke atas. Untuk beberapa saat pertama, dia berkata, “ia seperti saya lumpuh.”

Menjelang hari ke-10, Koepcke hampir keletihan. Dia hanya makan sebekas gula-gula yang ditemuinya di lokasi nahas, dan menyangka dia mungkin kelaparan. Petang itu, dia menjumpai sebuah bot yang pada mulanya dia anggap adalah rekaan khayalannya. Tetapi dia menyentuhnya dan ia adalah nyata, katanya kepada Vice. Laluan berhampiran menuju ke sebuah pondok. Di situlah dia terpegun mendengar suara pada keesokan harinya — dia telah ditemui, akhirnya.

Tidak lama kemudian, dia bertemu semula dengan ayahnya.

“Kami tidak banyak bertukar perkataan,” katanya kepada Vice, “tetapi kami bertemu lagi.”

Juliane Koepcke, kini dikenali dengan nama perkahwinannya, Diller, digambarkan pada 2014. (Ernesto Benavides/AFP/Getty Images)
Koepcke meratapi ibunya di tengah-tengah perhatian mendadak mengenai kelangsungan hidupnya. Dia melanjutkan pelajaran biologi di Kiel, kemudian memperoleh ijazah kedoktorannya dan kembali ke Panguana untuk menulis disertasi kedoktorannya mengenai kelawar. Selepas bapanya meninggal dunia pada tahun 2000, dia menjadi pengarah stesen penyelidikan, yang dia memberitahu New York Times adalah “tempat perlindungan”nya, sama seperti ibu bapanya.

Walaupun dia telah menemui makna dalam hidup dan kerjanya, kemalangan itu dan akibatnya kekal bersamanya selama beberapa dekad.

“Sudah tentu saya mengalami mimpi buruk untuk masa yang lama, selama bertahun-tahun, dan sudah tentu kesedihan tentang kematian ibu saya dan orang lain datang berulang kali,” katanya kepada Vice. “Pemikiran – mengapa saya satu-satunya yang terselamat? – menghantui saya. Ia sentiasa akan berlaku.”

BACA: Exco kerajaan negeri Pahang mangsa nahas pesawat terhempas di Elmina