Huazong dedah senarai ‘tuntutan’ sewaktu pertemuan dengan Muhyiddin

Persekutuan Persatuan Cina Malaysia (Huazong) mendesak kerajaan Perikatan Nasional untuk memberikan geran kepada tiga kolej swasta dalam Belanjawan 2021.

Presiden Huazong, Tan Sri TC Goh menyatakan sejak dua tahun kebelakangan ini, kerajaan Pakatan Harapan sebelumnya telah memperuntukkan RM2 juta untuk ketiga-tiga maktab itu – Southern University College (SUC) yang berpusat di Johor, Kolej Universiti Era Baru di Selangor, dan Universiti Han Chiang Kolej di Pulau Pinang.

“Diharapkan kerajaan sekarang juga memberikan geran tahunan untuk ketiga-tiga kolej itu,” katanya.

Permintaan itu adalah sebahagian daripada senarai harapan Huazong untuk Belanjawan 2021, yang disampaikan kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam sesi dialog baru-baru ini.

Menyifatkan pertemuan itu bersejarah, Goh mengatakan bahawa mereka meninggalkan pertemuan itu dengan perasaan gembira kerana Muhyiddin ramah dan mudah didekati.

Goh berkata Muhyiddin selalu menjalin hubungan baik dengan Huazong ketika dia bertugas sebagai timbalan perdana menteri semasa pemerintahan Barisan Nasional.

Huazong juga mendesak pemerintah untuk mengiktiraf Unified Examination Certificate (UEC), dengan menyatakan bahawa kerajaan sebelumnya telah menubuhkan jawatankuasa pencari fakta UEC yang bebas.

“Jawatankuasa itu telah menyerahkan penemuannya ke Kementerian Pendidikan,” katanya, berharap masalah yang sudah lama itu dapat segera diselesaikan tanpa menjejaskan keharmonian kaum.

Senarai harapan Bajet Huazong juga merangkumi geran tahunan untuk sekolah Cina yang bebas.

“Kerajaan sebelumnya telah memperuntukkan RM12 juta dan RM15 juta dalam Belanjawan 2019 dan Belanjawan 2020, masing-masing, untuk semua sekolah Cina bebas di negara ini.

“Diharapkan kerajaan sekarang mengambil langkah lebih jauh untuk memasukkan geran tahunan untuk semua sekolah vernakular dalam Belanjawan 2021,” katanya.

Huazong juga meminta peruntukan tahunan untuk “Muzium Cina Malaysia” yang dimulakan oleh Huazong dan Festival Kebudayaan Cina Nasional tahunan.

“Ini diperlukan untuk mengurangkan beban kewangan masyarakat sivil, yang membantu kerajaan memelihara dan mempromosikan budaya dan tradisi unik negara,” katanya.

Goh juga meminta pemerintah untuk mengurangkan cukai pendapatan individu dan syarikat kepada kadar yang wajar untuk meringankan kesulitan kewangan yang dihadapi setelah berlakunya wabak Covid-19.

Memuji kerajaan kerana memberikan pelbagai insentif cukai di bawah pakej rangsangan ekonomi yang baru-baru ini dilaksanakan, Goh mengatakan perhatian dan bantuan khusus harus diberikan kepada sektor yang paling parah termasuk pelancongan, katering, hiburan, dan pembinaan.

Dia mengatakan prosedur operasi standard (SOP) yang tepat harus dirumuskan untuk membantu sektor informal, termasuk mereka yang bekerja sendiri dan juga yang terlibat dalam ekonomi pertunjukan, untuk pulih dari kemunduran ekonomi yang disebabkan oleh wabak tersebut.

Dia menyebut, ini penting untuk mendorong pelaburan langsung asing untuk mendorong pertumbuhan ekonomi.

Huazong juga meminta kerajaan melancarkan kempen “Beli Produk Malaysia” untuk mendorong penggunaan domestik dan mempercepat pemulihan ekonomi.

Huazong juga menyokong inisiatif pihak berkuasa untuk meneruskan rundingan dengan Singapura mengenai projek mega kereta api berkelajuan tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura yang terhenti.

“Kerajaan juga harus berusaha sepenuhnya untuk melaksanakan projek Bandar Malaysia, projek Jalur Rel Pantai Timur (ECRL), dan projek Lebuhraya Pan Borneo dengan memperuntukkan dana di bawah Belanjawan 2021 untuk memeriksa kemajuan yang perlahan,” katanya.

Goh mengatakan Huazong akan terus berfungsi sebagai “jambatan” antara pemerintah dan masyarakat Cina.

“Sudah menjadi kedudukan Huazong untuk menyelesaikan masalah secara damai melalui wacana yang tepat, demi kepentingan negara,” katanya.

Goh menyatakan bahawa penyusunan Belanjawan 2021 akan sangat mencabar memandangkan kemunduran ekonomi yang disebabkan oleh pandemi Covid-19.

“Kami mengusulkan agar pemerintah lebih bijaksana dalam mengelola kewangannya dengan mengurangi biaya yang tidak perlu, meningkatkan upaya memerangi rasuah dalam perkhidmatan awam, mengatasi kebocoran, dan meningkatkan sistem penyampaian pemerintah secara keseluruhan,” katanya.

Huazong juga menyeru gencatan senjata politik, karena kerajaan yang stabil diperlukan untuk menangani halangan ekonomi yang disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Berita penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/07/17/huazong-hands-over-its-budget-2021-wishlist-to-muhyiddin-at-dialogue