Hospital Teluk Intan ditutup, 37 kakitangan positif Covid-19

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata beberapa wad di Hospital Teluk Intan di Perak ditutup selepas 37 kakitangannya diuji positif untuk Covid-19.

Bercakap kepada pemberita di Putrajaya, DG berkata bilangan pekerja penjagaan kesihatan yang telah didiagnosis dengan Covid-19 adalah setakat ini; bagaimanapun, sumber jangkitan mereka masih disiasat.

“Hospital Teluk Intan ditutup untuk pembersihan, pembasmian kuman dan lain-lain, tetapi ia akan dibuka semula selepas itu,” katanya.

“Kami akan menghubungi doktor dan pekerja kesihatan lain dari kawasan sekitar untuk berkhidmat di Teluk Intan sebaik sahaja ia dibuka semula,” katanya.

Tambahnya, hospital awam yang mencatatkan bilangan jangkitan tertinggi ialah Hospital Teluk Intan, Hospital Putrajaya, Hospital Raja Perempuan Zainab, Hospital Tengku Ampuan Rahimah dan Hospital Selayang.

“Kami telah mengarahkan kakitangan lain ke hospital-hospital ini untuk menambah kekurangan pekerja akibat jangkitan,” katanya.

Kes terbaru yang disahkan di seluruh negara ialah 1,796 kes manakala 19 orang mati.

sumber : https://www.theedgemarkets.com/article/govt-shut-down-teluk-intan-hospital-after-37-medical-workers-tested-positive-covid19#.XnsywiWh4XU.facebook