Hina mangsa tragedi MH370, pelawak komedi Singapura dilucut kerakyatan?

Hina mangsa tragedi MH370, pelawak komedi Singapura dilucut kerakyatan? Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia Vanu Gopala Menon hari ini melahirkan rasa kecewanya terhadap “komen yang menyinggung perasaan” yang dibuat oleh artis berdiri Jocelyn Chia di New York baru-baru ini.

“Kerajaan Singapura tidak membenarkan kata-kata atau tindakan yang mendatangkan kemudaratan atau kecederaan kepada orang lain dan Chia,” katanya sambil menegaskan bahawa Chia “bukan lagi warga Singapura” dan dia tidak “dalam apa-apa cara mencerminkan pandangan kami (Singapura).”

“Saya dengan tulus ikhlas memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia atas kata-katanya yang menyakitkan hati,” katanya dalam satu kenyataan.

Hina mangsa tragedi MH370, pelawak komedi Singapura dilucut kerakyatan?

“Sebagai jiran terdekat kami, Singapura dan Malaysia menikmati hubungan yang kuat dan pelbagai segi, dengan hubungan yang mendalam dan bersilang.

“Kami juga mempunyai sejarah yang unik dan hubungan orang dengan rakyat yang erat,” tambahnya.

Vanu seterusnya berkata komen seperti yang dibuat oleh Chia adalah “tidak membantu dan menjejaskan kepercayaan dan persahabatan yang erat yang dinikmati oleh kedua-dua negara dan rakyat kita.

Dalam klip video berdurasi 89 saat yang disiarkan di akaun Instagram Chia pada Selasa, Chia bergurau tentang Malaysia sebagai sebuah negara membangun yang masih jauh ketinggalan dan pernah “ditinggalkan” oleh Singapura.

Beliau seterusnya berkata bahawa pesawat Malaysia “tidak boleh terbang,” merujuk kepada penerbangan Malaysian Airlines MH370, yang hilang pada 8 Mac 2014.

Baca Juga: ‘gurauan’ warga Singapura MH370: Kebebasan bersuara perlu, tetapi pelawak tidak boleh melepasi garis tertentu, kata Harith Iskander

Kenyataan ini mengundang kemarahan rakyat Malaysia.

Halaman Instagram dan akaun Twitter Chia tidak lagi tersedia.

Di laman webnya, Chia dikatakan seorang peguam yang bertukar menjadi pelawak yang berasal dari Singapura.

Dia dilaporkan tetap di kelab komedi terbaik New York City termasuk Comedy Cellar dan Gotham Comedy Club.

BACA JUGA :

“Aku suri rumah sepenuh masa, aku difitnah mencuri siap nak geledah rumah, kemuncaknya bila mak mertua call suami dia keluar ayat..

Macam tak percaya! Lelaki ini kongsi cara dapat RM50000 dengan hanya bermodalkan RM50 buat ramai nak tahu

“Hanya tuhan yang tahu betapa sakitnya aku kenapa isteri sanggup buat benda terkutuk tu di belakang aku! Rupanya ini dia buat masa bertunang”