Hanya gunakan cara ini, jenis daun seperti serai, halia, kantan boleh tahan setahun

Hanya gunakan cara ini, jenis daun seperti serai, halia, kantan boleh tahan setahun.Menjelang hari raya ramai yang akan buat persediaan untuk memasak. Waktu inilah semua jenis daun dan herba untuk buat rendang dan sebagainya sold out.

Kena cari merata kedai baru jumpa. Supaya kejadian ini tak berlaku pada kita tahun ini better bersedia dari awal.

Cari terus hari ini semua jenis daun dan rempah yang nak guna dan simpan kaedah frozen seperti dikongsi oleh Ummi Kalsum Hassian. Petai pun boleh frozen tau.

Jika kebiasaan kita letak air dalam bekas dan masuk bahan yang nak disimpan tapi cara ini lagi mudah. Tak perlu rendam boleh terus simpan. Caranya boleh ikut perkongsian beliau.

Semuanya boleh frozen, petai pun boleh!


Sis memang suka frozen kan bahan-bahan masak macam ni. Tahan lama dan tak perlu kerap nak pergi kedai.

Cara dia, basuh semua bahan. Toskan air. Masuk dalam bekas, dan bekukan.

Tujuan toskan air tu sebab senang masa nak ambil tak payah defrost bahan-bahan.

Yang putih-putih tu ice. Mungkin masa tos tu air dia tak betul-betul kering.

Simpan cara ini lagi mudah untuk kita ambil, tak perlu defrost. Boleh terus masuk dalam masakan. Jika nak jimat ruang boleh masukkan dalam plastik saja.

Ini antara daun, herba yang saya ‘frozenkan’.

Daun pandan boleh potong dulu sebelum frozenkan

TONTON :

BACA:

Haris dodoikan Bilal sambil Neelofa pam susu jadi perhatian, sekali lain pula yang netizen perasan

Ayob Khan sahkan polis buat ‘live’ Tiktok ketika operasi adalah pegawai bawahnya

CATEGORIES