“Hairan mak sedara suruh pengantin minum air yang dah dibaca, bila tengok gambar kahwin terkejut tengok muka pengantin”

“Hairan mak sedara suruh pengantin minum air yang dah dibaca, bila tengok gambar kahwin terkejut tengok muka pengantin”.

Aku tak tahu la cerita ni serram ke tak. Tapi dalam hidup aku, aku jarrang berhadapan dengan alamm m1stik ni.

Cerita nya macam ni.. Aku bekerja sambilan sebagai jurugmbar perkahwinan,dan kita sedia maklum , selalunya majlis n1kah akan diadakan pada sebelah malam.

"Hairan mak sedara suruh pengantin minum air yang dah dibaca, bila tengok gambar kahwin terkejut tengok muka pengantin"

Pada awal tahun 2015 (aku tak ingat tarikh nya) aku dapat job di satu area perkampungan di pahang. Kawasan kampung tu agak terper0sok jauh kedalam.

Nak pegi sana pun ambil masa 4 jam dari Kuala lumpur, bab jalan tak payah cakap la, memang terruk, berbuk1t bukau dan berbaatu. Majlis pern1kahan pengantin ni berlangsung pada hari jumaat malam. Aku tumpang di rumah mak long aku, yang terletak dalam 1 jam dari rumah pengantin.

Majlis pern1kahan pengantin start pada jam 9 malam (lepas isyak) , jadi jam 730pm aku dah gerak dari rumah maklong aku. Semasa dalam perjalanan, keadaan jalan gelapp gul1ta, tak ada lampu jalan, hutaan tebbal.. Kereta pulak tak banyak, cuma kadang-kadang je bersel1sih dengan kereta dan lori

Aku dah mula rasa tkut (sebab aku ni memang penkut sangat wei) . Nak pasang radio, tak boleh, sebab tak ada siaran. Jadi aku cuccuk pendrive je, dengar lagu. Aku sampai kat rumah pengantin jam 8:45PM. Sewaktu aku melangkah masuk dalam rumah pengantin (SITI) , aku dah rasa lain macam. Serram sejuk.

Tapi aku buat biasa je. Aku terus masuk bilik pengantin, pengantin tengah bersiap lagi. Selesai memperkenalkan diri. Aku tengok muka pengantin ceria saja. Memang la ceria , nak kawin kot.. Lepas tu, tetiba datang mak saudara pengantin (SITI), hulurkan air k0song pada pengantin.

Mak saudara pengantin cakap “minum air ni, paksu kau dah baca-baca”. Waktu tu aku tetiba blur… Apa maksud baca-baca. Disebabkan aku mempunyai perasaan ingin tahu yang tinggi dalam erti kata lain suka meny1buk. Aku pun tanya la pengantin “kenapa nak kena baca-baca”

Cerita pengantin (SITI): Siang tadi, semasa Siti sedang kemas-kemas bilik nak susun barang hantaran, tiba-tiba cerm1n kacca meja solek peccah. Retak seribu. Siti terpernjat dan terus rebbah. Dan tak seddarkan diri. Apa yang diberitahu oleh keluarga siti, semasa tak seddarkan diri,

Siti meraccau2 memanggil nama “Ismail” (bukan nama sebenar). Untuk pengetahuan pembaca, ismail merupakan bekkas kekasih Siti. Namun nasib baik Paksu Siti yang merupakan seorang ustaz ada membantu menyeddarkan siti kembali dari di raasuk.

Berbalik pada cerita majlis pern1kahan. Majlis berlangsung dengan baik dan lancar, aku pun buat keje aku macam biasa. Selepas selesai majlis, aku pun nak beransur pulang, jam menunjukkan pukul 12am. Perasaan aku nak dalam perjalanan balik tu, Tuhan je yang tahu.

Serram sejuk aku. Keadaan jalan pulak berkbus. Segala doa dan ayat pel1ndung aku baca. Aku pura-pura beran1, sambil melayyan alunan lagu. Tapi nasib aku tak baik, tetiba lagu tu terhent1, tetiba keadaan sunyi menyelebung1 dalam kereta aku, perjalanan jauh lagi ni.

Aku cuba “on” off” radio aku, cabbut dan cuucuk balik pendrive. Dengan harapan lagu tu ada balik. Tetiba, dalam samar-samar kbus , aku nampak ada seek0r b1natang duduk di tengah jalan. B1natang tu seakan-akan kura-kura, tapi besar sedikit, tapi yang pel1knya ek0rnya panjang.

Aku terus mengellak daripada terkena b1natang tu. Waktu tu jntung aku dup dap dup dap. Ketkutan aku pada waktu tu sampaikan muka dan tangan aku berpluh. Padahal duduk dalam kereta ada aircond. Alhamdulillah aku sampai rumah dalam keadaan selamat dan “one piece”, hahaha,…

Bila dah sampai rumah maklong aku, aku masuk, mand1 dan terus bukak laptop aku. Sebab aku kena “transfer” semua gmbar yang aku ambik tadi dalam laptop dan harddisk, bila dah selesai transfer, aku check gmbar tu. Tetiba Allahu menggig1l bdan aku bila tengok, gmbar yang aku ambik, muka pengantin perempuan (Siti) semuanya jadi h0doh.

Muka siti seperti bernnah dan membengkk. Semua gmbar yang aku ambil hasilnya sama. Muka siti seperti seorang nenek tua yang bernnah, membengkk dan matta merahh. Aku terus tutup laptop, dan lari ke bilik sepupu aku. Aku t1dur dengan dia malam tu.

Sumpahh aku tak beran1 nak t1dur sorang-sorang. Bila hari dah siang.. Aku chec handphone aku, ada 11 misscall dari siti. Hah sudah, aku tak sedar dia call, sebab aku t1dur lewat semalam. Memikirkan pasal gmbar tu” Aku pun call balik siti.Siti menjawab panggilan aku dengan nada sed1h.

Aku tanya siti ada apa hal call, siti tanya pada aku, “adakah gmbar yang aku ambik semalam, ada apa-apa msalah tak” aku menjawab dengan jujur, kerana siti seolah-olah dah dapat agak tentang perkara ni. Siti beritahu aku, kesemua gmbar yang diambil malam tadi, dari handphone atau camera, tak kira sesiapa pun, semuanya dapat hasil yang sama.

Muka siti bernnah, membengkk dan matta merah. Siti ceritakan cerita sebenar pada aku, menurut paksu siti, Ismail telah menghantar s1hir kepada siti, kerana cembru siti akan berkahwin. Hurm.. Semoga kita dijauhi dari sifat jhat begini.

BACA:

Kali ini bukan Mira View Chin buat hal, suami Miera Lieyana pula tak balik rumah bini pertama sejak kahwin

Rupanya dulu penjawat awam dapat ‘Elaun Khas Debu’? Elaun apa tu sebenarnya buat ramai nak tahu

“Mental meera sangat penat, Meera cuba untuk bangkit balik”, Meera View Chin buat comeback undang reaksi netizen