Guna perkataan ‘bodoh’ waktu bahas Titah Yang di-Pertuan Agong, Bung mohon maaf

Umno

Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) membuat permohonan maaf secara terbuka di Dewan Rakyat susulan tindakan mengeluarkan perkataan “bodoh” ketika membahaskan Titah Yang di-Pertuan Agong minggu lalu dipercayai dituju kepada wakil pembangkang.

Semasa perbahasan di Dewan Rakyat pada 22 Sept lalu, Bung mendakwa ketika pentadbiran Pakatan Harapan (PH) bajet pembinaan Lebuhraya Pan Borneo Sabah telah dipotong menyebabkan beberapa wakil pembangkang berang dan menyerangnya.

Bung kemudian membalas celahan wakil rakyat yang menyerangnya sebagai “bodoh”.

Guna perkataan 'bodoh' waktu bahas Titah Yang di-Pertuan Agong, Bung mohon maaf

Bung Mokhtar Radin menjelaskan ketika berucap beliau tidak menyedari wakil rakyat mana bangkit mencelah ucapannya menyebabkan beliau membalas celahan berkenaan.

“Untuk menghormati Dewan Rakyat ini saya tarik balik, akur dan mohon maaf kepada dewan yang mulia ini,” kata Bung.

Beliau kemudian menjelaskan ketika berucap beliau tidak menyedari wakil rakyat mana bangkit mencelah ucapannya menyebabkan beliau membalas celahan itu dengan perkataan “bodoh”.

“Saya pun tidak tahu semasa sedang berucap, tiba-tiba ada seorang wakil rakyat ‘tangkap’ pembesar suara tanpa berdiri, siapa makan lada dia rasa pedas,” katanya.

Bung membuat permohonan maaf itu selepas diminta oleh Speaker Dewan Rakyat Azhar Harun.

Azhar membuat arahan itu selepas menerima usul daripada Noorita Sual (PH-Tenom) supaya Bung membuat permohonan maaf di Dewan Rakyat.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/09/28/bung-mohon-maaf-guna-perkataan-bodoh-di-dewan-rakyat/

BACA JUGA : Panas !!! Ku Li mahu hidupkan kembali parti Semangat 46?

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)