GPS Bimbang Ditolak Rakyat Sarawak Jika Bersama Pas

GABUNGAN Parti Sarawak kini menjadi penentu siapa yang akan menjadi perdana menteri yang akan datang.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri James Masing, yang juga Presiden Parti Rakyat Sarawak berkata mereka akan mengumumkan pilihan mereka pada 1 Mac.

GPS, yang mempunyai 18 Ahli Parlimen, merupakan blok terbesar yang belum mengumumkan pendiriannya dan yang mana undi mereka akan memutuskan siapa yang menjadi perdana menteri akan datang.

Terdahulu, Umno dan PAS mengumumkan bahawa mereka akan menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri, memberikannya 93 Ahli Parlimen – hanya lebih seorang Ahli Parlimen berbanding Datuk Seri Anwar Ibrahim dari Pakatan harapan.

Menurut The New Straits Times, Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor kemudiannya mengumumkan bahawa ketiga-tiga parti gabungan parti itu, Umno, MCA dan MIC (dengan 39 ahli Parlimen, dua orang Ahli Parlimen dan seorang Ahli Parlimen) bersetuju untuk mencalonkan Muhyiddin sebagai perdana menteri kepada Yang di-Pertuan Agong.

Dengan pengesahan BN terhadap 42 Ahli Parlimen yang menyokong Muhyiddin, ini bermakna kini terdapat 96 Ahli Parlimen yang menyokongnya berbanding 92 Ahli Parlimen yang menyokong Anwar.

Buat masa sekarang, bilangan Ahli Parlimen yang tidak mendakwa mereka sama ada Muhyiddin atau Anwar adalah 34 orang, termasuk 18 Ahli Parlimen dari GPS, sembilan Ahli Parlimen dari Parti Warisan Sabah dan tujuh Ahli Parlimen lain.

Orang dalam parti berkata walaupun mungkin GPS akan memberi sokongan mereka kepada Muhyiddin, mereka masih ragu-ragu kerana pilihan raya negeri sudah hampir.

“Mereka bimbang dengan bekerja dengan PAS, mereka akan ditolak oleh rakyat Sarawak. Tidak seperti di Semenanjung Malaysia, rakyat Sarawak sangat liberal dan tidak akan berkompromi dengan GPS yang bekerjasama dengan PAS,” katanya.

Beliau berkata ia akan menjadi lebih baik sekiranya GPS memberikan sokongan mereka kepada Anwar kerana ini akan menjadi lebih baik bagi mereka dalam pilihan raya Sarawak.

COMMENTS

Wordpress (0)