Golongan bekerja sendiri dapat bantuan $9000 dari kerajaan Singapura

Singapura umum pakej rangsangan ekonomi, $9000 untuk golongan bekerja sendiri

Rakyat Singapura yang bekerja sendiri akan menerima $ 9,000 secara tunai bagi membantu mereka mengatasi beban ekonomi kerana pandemik koronavirus, kata Timbalan Perdana Menteri Heng Swee Keat dalam ucapan Belanjawan Tambahannya di Parlimen pada hari Khamis (26 Mac).

Encik Heng berkata peruntukan $ 1.2 bilion untuk Skim Bantuan Pendapatan Bekerja Sendiri, yang akan melibatkan pengagihan $ 1,000 sebulan selama sembilan bulan kepada golongan bekerja sendiri yang layak.

“Sejak beberapa minggu yang lalu, saya menerima maklum balas daripada pergerakan buruh dan pihak yang bekerja sendiri meminta sokongan kewangan yang lebih kuat untuk golongan ini yang kurang mendapat pendapatan dan mata pencariannya terjejas teruk dalam tempoh ketidaktentuan ekonomi ini,” katanya.

“Kumpulan ini lebih sukar dikesan, kerana mereka bekerja di pelbagai lapangan industri, banyak jenis pekerjaan, dengan kerja yang pelbagai jenis. Mereka termasuk pemandu teksi dan pemandu kereta sewa persendirian, ejen hartanah, media dan freelancer seni dan jurulatih sukan.”

Encik Heng menambah bahawa beliau juga akan memberikan sokongan yang berterusan kepada golongan yang bekerja sendiri untuk melatih dan meningkatkan kemahiran semasa kegawatan di tengah-tengah kelembapan ekonomi Covid-19.

Berita penuh :https://www.straitstimes.com/politics/self-employed-persons-to-get-9000-in-payouts-under-supplementary-budget-to-help-singapore