Umno akan ‘bercerai’ dengan PN pada 1 Ogos – Puad

Umno seharusnya “menceraikan” Perikatan Nasional dengan meninggalkan pemerintah pada 1 Ogos, bukan pada pilihan raya berikutnya seperti yang dituntut oleh Anggota Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz, kata Puad Zarkashi.

Anggota Majlis Tertinggi Umno itu menjawab Nazri yang telah memberitahu FMT bahawa dia sekarang menyokong Perdana Menteri Muhyiddin Yassin kerana “perhimpunan agung tahunan Umno telah memutuskan untuk menyokong pemerintah pimpinan PN hingga pemilihan berikutnya”.

Nazri telah menjawab pertanyaan mengapa dia menyokong PM itu lagi ketika dia menarik sokongannya pada bulan Januari.

umno

Dalam satu kenyataan, Puad mengatakan bahawa pernyataan Nazri tidak mengejutkan, kerana kemungkinan besar dia tidak tahu mengenai resolusi yang dibuat oleh Umno dalam perhimpunan agung yang lalu kerana “dia tidak ada di sana” ketika keputusan itu dibuat.

Puad berkata, perhimpunan agung membahaskan dan bersetuju bahawa ia tidak akan bekerjasama dengan Bersatu Muhyiddin pada pilihan raya akan datang dan memutuskan bahawa Umno akan menarik diri dari pemerintah PN “selewat-lewatnya 1 Ogos”.

“Usul itu dibahaskan oleh semua yang bercakap semasa perhimpunan, yang termasuk ketua Umno negeri. Perkara itu kemudian diulangi oleh presiden Umno dalam ucapan penggulungannya dan dipersetujui sebulat suara oleh mereka yang hadir.

“Para perwakilan juga memberi mandat kepada presiden untuk berdiskusi dengan anggota Majlis Tertinggi parti untuk melihat apakah ada tarikh lain selain 1 Ogos untuk keluarnya Umno dari PN.

“Jadi, majelis umum tidak hanya memutuskan untuk memutuskan semua kerjasama dengan Bersatu dalam pemilihan berikutnya, tetapi juga untuk menarik sepenuhnya pemerintah PN,” katanya dalam satu kenyataan.

Puad mengatakan bahawa dia diberitahu bahawa Nazri tidak ada ketika keputusan itu dibuat dan oleh itu kemungkinan dia tidak menyedari keputusan tersebut.

Dia mengatakan bahawa pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim dan DAP dijadikan bogey oleh mereka yang “menyukai kedudukan dalam kerajaan PN” untuk mengelirukan akar umbi Umno, ketika tidak ada isu kerjasama dengan mereka sejak awal.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/07/02/umno-decided-to-divorce-pn-on-aug-1-says-puad-zarkashi/

BACA JUGA : Panas !!! Tular CPR atas lantai, situasi HKL kini kritikal?