Gempar !!! Sabah tergugat : Hajiji dilapor panggil mesyuarat tergempar

Sabah tergugat : Hajiji dilapor panggil mesyuarat tergempar. Mesyuarat pemimpin Gabungan Rakyat Sabah (GRS) diadakan malam tadi untuk membincangkan pendirian di tengah-tengah pergolakan politik di peringkat persekutuan.

Satu sumber memberitahu The Vibes bahawa pertemuan itu dipanggil oleh Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Mohd Noor di kediaman rasminya, Rumah Yayasan Sabah, di Likas di sini kira-kira jam 8 malam.

Lima buah kereta yang dipercayai mengangkut menteri negari dilihat di perkarangan rumah itu, dengan perbincangan berakhir setelah sejam, katanya.

“Ada kira-kira lima menteri negeri yang menghadiri pertemuan malam ini. Antaranya ialah Datuk Seri Jeffrey Kitingan, yang merupakan presiden Sabah Star, dan Datuk Ellron Angin dari parti yang sama.

“Tiga menteri lain tidak dikenali. Tetapi, saya diberitahu bahawa Hajiji akan melihat semua menterinya secara berperingkat. ”

Sabah

Sumber itu mengatakan Hajiji, yang juga ADUN Sulaman, akan mengadakan pertemuan dengan semua wakil GRS tidak lama lagi.

Difahamkan, salah satu hasil pertemuan semalam adalah bahawa para menteri bersetuju bahawa gabungan pemerintah negeri tetap utuh, tidak seperti situasi yang dihadapi oleh pentadbiran Perikatan Nasional (PN) persekutuan.

GRS terdiri daripada Sabah Bersatu, Sabah Star, PAS dan Parti Progresif Sabah dari PN; Umno Barisan Nasional (BN), MCA, MIC dan Parti Bersatu Rakyat; dan, Parti Bersatu Sabah.

Hajiji adalah ketua PN Sabah dan GRS, sementara Jeffrey adalah naib presiden PN di peringkat persekutuan.

Sumber itu mengatakan keadaan Putrajaya ketika ini tidak kelihatan baik, mengulangi bahawa pertemuan semua pemimpin parti PN telah diadakan di kediaman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

“Jemputan itu dihantar oleh Datuk Marzuki Mohamad, setiausaha utama perdana menteri.

“Ini bukan pertemuan biasa, tapi pertemuan tidak teratur yang terkait dengan status pemerintah PN.”

Sehingga malam tadi, katanya, PN hanya mendapat sokongan 109 MP.

Minggu lalu, Hajiji mengatakan GRS masih utuh beberapa jam sebelum Umno mengumumkan penarikan sokongannya terhadap PN , meninggalkan banyak pihak yang percaya bahawa Bersatu Sabah telah membuat langkah awal menjelang keputusan BN

Berita penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/37837/grs-leaders-gather-at-hajiji-residence-as-perikatan-roils

BACA: Panas !!! Kedudukan Muhyiddin tergugat, dedah sumber

CATEGORIES