Gempar !!! PKR sedia bertemu dan bincang dengan Ku Li demi tamatkan polemik

Gempar !!! PKR sedia bertemu dan bincang dengan Ku Li demi tamatkan polemik

PKR sedia bertemu dengan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai jalan keluar dari ketidaktentuan politik berikutan langkah presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih kuasa di Putrajaya.

Setiausaha Agung Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, dia terbuka untuk bertemu dengan veteran Umno itu kerana mereka berdua mahu negara ini mengatasi masalah tersebut.

Tengku Razaleigh, 83, dijemput oleh Yang di-Pertuan Agong ke Istana Negara pada hari Selasa untuk perbincangan mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan keadaan politik semasa.

Pertemuan itu berlangsung tiga jam setelah Anwar mengadakan pertemuan dengan Agong untuk menunjukkan sokongan majoriti yang dia miliki dari kalangan Ahli Parlimen untuk membentuk pemerintahan baru.

Telah muncul spekulasi bahawa Tengku Razaleigh, yang terkenal sebagai Ku Li, bersedia mengambil alih peranan sebagai perdana menteri sementara untuk membawa kestabilan ke negara ini sekiranya dia diminta untuk melakukannya.

Dia berkhidmat sebagai menteri persekutuan dari tahun 1976 hingga 1987, dan merupakan ketua pengasas Petronas.

Tengku Razaleigh adalah ahli parlimen paling lama berkhidmat di dunia, telah menjadi ahli parlimen sejak tahun 1974, dan merupakan antara ahli politik aktif paling senior setelah bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, 95.

Pada hari Rabu, pejabatnya mengumumkan suratnya bertarikh 25 September kepada speaker Dewan Rakyat untuk meminta usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Saifuddin Nasution mengatakan premis utama masalah ini adalah “permainan angka”, merujuk kepada sokongan sebenar dari kalangan ahli parlimen.

“Anwar telah menunjukkan bahawa dia memiliki nombor dalam bentuk pernyataan berkanun individu dan surat yang ditandatangani dari ketua-ketua parti politik.”

Muhyiddin menggunakan format yang serupa untuk dilantik sebagai perdana menteri ketika dipanggil ke istana pada bulan Februari, tambahnya.

Dia mengatakan bahawa Anwar melakukan perjuangan Pakatan Harapan (PH) dengan kepercayaan yang kuat bahawa mandat rakyat dalam pilihan raya 2018 telah “dicuri secara harfiah” oleh “ahli politik pintu belakang” pada bulan Februari.

“Dia hanya menuntut mandat rakyat dengan wakil rakyat lain, termasuk banyak pemimpin Melayu, yang merasakan hal yang sama.”

Komponen PH Amanah dan DAP tetap komited untuk tujuan ini, kata Saifuddin Nasution.

Berita penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/2972/pkr-open-to-meeting-ku-li-says-saifuddin-nasution