Gempar !!! Media luar Iapor varian Mu mula dikesan di Malaysia

varian Mu

Media luar Iapor varian Mu mula dikesan di Malaysia.Baru-baru ini, varian Mu atau B.1621 dikatakan telah dikesan di Malaysia. Perkara ini disampaikan oleh pakar vaksin, Dr. Dirga Sakti Rambe, SpPD.

Melihat hal ini, Dr. Dirga meminta masyarakat dan pemerintah untuk lebih waspada untuk menjaga protokol kesihatan untuk memperketat pintu masuk ke Indonesia. Sama ada melalui laut, darat, atau udara.

“Varian Mu, misalnya, yang awalnya terdeteksi di Amerika Selatan, dilaporkan kemarin di Malaysia. Ini bermaksud bahawa ia telah sampai ke Asia Tenggara,” kata Dr Dirga dalam perbincangan yang disiarkan oleh Forum Merdeka Barat 9, Selasa (14) / 9/2021).

“kerajaan telah memperketat pintu masuk, darat, laut, atau udara. Kita harus melakukan itu agar kita tidak ketinggalan lagi. Jadi mari kita semua waspada,” lanjutnya.

varian Mu

Varian Mu, yang pertama kali dikesan di Colombia, masih termasuk dalam kategori varian minat (VoI) oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Varian ini perlu dipantau kerana disyaki mempunyai mutasi yang lebih tahan terhadap antibodi.

Walaupun begitu, Dr. Dirga mengatakan bahawa bukti lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan sifat varian Mu. Namun, menurutnya, apa yang perlu dilakukan sekarang adalah menekan penyebaran dan mempercepat program vaksinasi, sehingga tidak ada jurang bagi COVID-19 untuk bermutasi lebih jauh.

Pemerintah Indonesia terus memantau masuknya berbagai varian Corona, termasuk varian Mu. Salah satunya adalah menjaga pintu masuk dan merumuskan pelbagai polisi untuk mencegah varian masuk.

“Kami juga memantau varian Mu yang saat ini tersebar di 46 negara dan kami terus berkoordinasi dengan petugas di pintu masuk dan mengembangkan berbagai kebijakan untuk mengantisipasi masuknya varian yang dikatakan memiliki ketahanan terhadap vaksin,” kata seorang jurucakap COVID- 19. vaksinasi.Kementerian Kesihatan, Dr Siti Nadia Tarmizi, dalam sidang media maya, Jumaat.

Berita Penuh : https://health.detik.com/berita-detikhealth/d-5724256/alert-varian-mu-disebut-sudah-sampai-di-malaysia

BACA: Adun Amanah gesa kerajaan kekalkan bayaran RM9,900 untuk jemaah haji

COMMENTS

Wordpress (0)