Gara-gara gambar passport terlalu cantik dari rupa sebenar, wanita ini dihalang naik pesawat

Gara-gara gambar passport terlalu cantik dari rupa sebenar, wanita ini dihalang naik pesawat.

Gara-gara foto di pasport yang dianggap berbeza dan lebih ayu berbanding dengan wajah sebenar,

seorang pempengaruh hampir tidak dibenarkan untuk menaiki pesawat penerbangannya.

Gara-gara gambar passport terlalu cantik dari rupa sebenar, wanita ini dihalang naik pesawat

Wanita berasal dari Los Angeles, Amerika Syarikat, itu mengatakan insiden yang sangat memalukan tersebut berlaku ketika pemeriksaan imigresen sebelum berlepas dari Istanbul, Turkiye.

Menurut Alisha Marie, foto di pasportnya hampir menghalangnya daripada menaiki pesawat kerana kakitangan bertugas tidak percaya bahawa dia adalah pemegang pasport berkenaan.

“Petugas itu memberikan amaran bahawa orang ramai tidak boleh mengambil ‘gambar cantik’ untuk pasport kerana ia berisiko tidak diiktiraf.

“Mereka hampir tidak membenarkan saya menaiki penerbangan saya. Sebab mereka kata saya tidak kelihatan seperti foto pasport saya,” jelasnya.

Seterusnya dia menambah bahawa dia tidak pernah merasakan dirinya terhina sebegitu rendah seumur hidupnya.

Ekoran dari pendedahan Alisha, ramai yang mengatakan inilah sebabnya mereka tidak pernah mengambil gambar yang kacak atau cantik untuk pasport mereka.

BACA:

‘Kereta second kalau ada bau lipas, boleh picit harga lagi’, Ini 5 benda yang perlu diambil kira sebelum beli kereta terpakai

Ingatkan semua tugas Menteri JKR, rupanya ada beza pemilik jalan di highway, jalan depan rumah, jalan depan kedai ramai tak tahu