Elon Musk umum pecat ribuan pekerja Twitter

Elon Musk umum pecat ribuan pekerja Twitter. Twitter berkata, ia akan mula memberhentikan pekerja pada Jumaat disebabkan oleh pemilik baharunya, bilionair Elon Musk mahu bergerak pantas selepas pengambilalihan besarnya untuk menjadikan platform pemesejan itu kukuh dari segi kewangan.

E-mel seluruh syarikat yang dilihat oleh agensi berita AFP menyatakan bahawa pekerja Twitter akan menerima berita melalui e-mel pada permulaan perniagaan pada Jumaat tentang nasib mereka.

Ia tidak memberikan jumlah pekerja yang akan diberhentikan tetapi akhbar Washington Post dan New York Times melaporkan bahawa kira-kira separuh daripada 7,500 pekerja Twitter akan diberhentikan.

“Dalam usaha untuk meletakkan Twitter pada laluan yang sihat, kami akan melalui proses sukar untuk mengurangkan tenaga kerja global kami,” kata e-mel itu.

Kakitangan Twitter telah bersiap sedia untuk berita buruk seperti ini sejak Musk menyelesaikan pengambilalihan besarnya bernilai AS$44 bilion (RM208.82 bilion) pada lewat minggu lalu dan dengan cepat bersiap sedia untuk membubarkan lembaganya serta memecat ketua eksekutif termasuk pengurus tertingginya.

Elon Musk umum pecat ribuan pekerja Twitter

Kajian semula tempat kerja dan pekerja serta projek lain yang diarahkan oleh Musk dilaporkan begitu lengkap sehingga meletihkan sebahagian pekerja termasuk sejumlah jurutera yang tidur di ibu pejabat Twitter pada hujung minggu.

E-mel yang dihantar pada Khamis memberitahu para pekerja untuk pulang ke rumah dan tidak melaporkan diri untuk bekerja pada Jumaat.

“Pejabat kami akan ditutup buat sementara waktu. Mereka yang dalam perjalanan ke pejabat hendaklah berpatah balik dan pulang ke rumah,” kata e-mel tersebut.

E-mel itu mengaku bahawa Twitter sedang melalui pengalaman yang sangat mencabar.

“Kami menyedari bahawa ini akan memberi kesan kepada beberapa individu yang telah membuat sumbangan berharga kepada Twitter tetapi tindakan ini malangnya perlu untuk memastikan kejayaan syarikat bergerak ke hadapan,” tambahnya.

BACA:

Ringgit merudum jatuh lagi, paling teruk dalam sejarah

Menjelang PRU15, kes Covid-19 naik mendadak buat KKM pening kepala

Biar Zahirah buat aksi mesra dengan lelaki, netizen gelar Aiman Hakim dayus