Dulu teruk kena fitnah, Sos Aminah Hassan umum buat ‘comeback’ dalam pasaran

Dulu teruk kena fitnah, Sos Aminah Hassan umum buat ‘comeback’ dalam pasaran

Tidak lengkap jika tiada sos cili untuk makan makanan bergoreng.

Makan ayam goreng perlukan sos cili, makan kentang perlukan sos cili, makan keropok dan segala macam lah perlukan sos cili.

Dulu teruk kena fitnah, Sos Aminah Hassan umum buat 'comeback' dalam pasaran

Boleh dikatakan budaya Malaysia ini tidak lengkap makan makanan bergoreng tanpa sos cili. Pelbagai jenama sos cili yang berada di pasaran.

Ada yang dahulu terkenal sehingga sekarang masih lagi jenama sos cilinya itu disukai ramai

Namun, ada juga jenama sos cili yang dahulunya terkenal tetapi kini dilupakan dan ada juga yang sudah lenyap ditelan zaman.

Jika anda adalah peminat sos cili pasti masih ingat s0s jenama Aminah Hassan yang terkenal satu ketika dahulu.

Jenama Aminah Hassan bermula daripada s0s cili kemudian tampil dengan pr0duk lain seperti s0s t0mato, s0s tiram, s0s kacang dan s0s lada hitam.

Untuk pengetahṳan anda, p3rniagaan ini diṳsahakan oleh Hajjah Aminah dan Haji Hassan. Sebenarnya perniagaan ini telah bermṳla secara kecil-kecilan pada tahun 1966 di Kampung Merdeka, Batu Pahat dengan menjual kic4p dan s0s.

Sebut sahaja sudah mengimbau kenangan masa kecil, bukan? Makan ayam g0reng, pisang g0reng dan pelbagai lagi cic4h s0s cili.

Jenama Aminah Hassan ini b0leh dikatakan s3tanding dengan jenama-jenama lain seperti Life, Kimball dan sebagainya.

Kemudian, perniagaan berkembang maju dan kilang peng3luaran telah berjaya dibṳka di Jalan Kapar, Klang. Kini, perniagaan ini telah diusahakan oleh anak-anak Hajjah Aminah dan Haji Hassan.

Daripada hanya menjual s0s cili, kemudian j3nama Aminah Hassan ini tampil dengan pr0duk lain seperti s0s t0mato, s0s tiram, s0s kac4ng dan s0s lada hitam.

Akan tetapi, pasti anda sedar akan kehilangan jenama s0s ini di pasar raya, bukan? Sebenarnya ada khabar angin mendakwa bahawa s0s ters3but telah dimiliki bangsa asing dan dijual di syarikat lain selepas pengasasnya meningg4l dunia. Berikutan itu, pr0duk tersebut tidak lagi mendapat s4mbutan dan terpaksa ditutup op3rasi kerana meng4lami kemer0sotan.

Terbaharu, pihak sy4rikat Aminah Hassan menjelaskan perkara s3benar just3ru menafikan kh4bar angin yang telah ters3bar. Pihak syarikat menegaskan bahawa mereka tidak pernah dib3li pihak lain tetapi hanya menghentikan operasinya sek3tika.

Difahamkan kini, s0s cili j3nama Aminah Hassan telah mula dijual semula di beberapa l0kasi sahaja dan anda b0leh dapatkan s0s cili ini untuk nikmati rasa s0s cili ‘l3gend’ ini.

Anda boleh dapatkan sos cili lagend ini di online seperti di Shopee dengan hanya menaip aminah hassan atau sos cili aminah hassan.

Semoga kita sama-sama membantu perniagaan sos cili lagenda ini. Diharap supaya perniagaan mereka ini kembali popular dan maju jaya seperti dahulu.

BACA:

“Suami bandingkan aku dengan janda dia yang mampu beri susu badan sedangkan aku tak mampu, aku sedih tak sangka suami sanggup cakap benda ni..”