Duit bank, kwsp habis licin kena scam dengan ‘orang gaji’

Duit bank, kwsp habis licin kena scam dengan ‘orang gaji’Kisah aku hilang duit dalam akaun selepas buat tempahan servis mengemas rumah.
Tak sangka benda ini berlaku dengan sangat pantas. Dan macam tak sangka lah macam mana diorang boleh curi duit aku.

1. Mula-mula aku tertarik dengan iklan servis membersihkan rumah yang ditawarkan.

2. Aku pon menekan button whatsapp yang diberikan dalam iklan tersebut.

3. Dalam perbualan whatsapp aku diminta untuk melakukan tempahan melalui aplikasi yang mereka suruh download melalui link yang diberikan. Aplikasi itu bernama My Maid.

4. Aku isi segala maklumat dalam aplikasi tersebut untuk menempah servis yang mereka ada.

5. Kemudian masuk dekat bahagian bayaran. Hanya ada bayaran menggunakan FPX. Dan aku memilih untuk membayar menggunakan maybank2u.

6. Semasa aku hendak buat bayaran, setiap kali aku masukkan Username dan Password akan berlaku error. Sedangkan username dan password adalah yang betul.

7. Kerana banyak kali mencuba dan tidak berjaya, aku pon snaplah gambar transaksi yang tidak berjaya dan hantar semula kepada nombor tadi.

8. Nombor tadi melakukan semakan dan menunjukkan memang tempahan aku masih lagi belum selesai. Lalu mereka setuju untuk tempahan aku dibayar selepas servis.

9. Tamat perbualan aku tadi.

2 jam kemudian. Kejadian tak diingini semua orang berlaku. Tiba-tiba aku terima notifikasi transaksi yang bukan aku buat. Mulanya hanya 1 transaksi. Aku jadi bingung kerana aku tidak ada lakukan transaksi tersebut.

Aku terus menelefon Maybank Customer Service punya nombor. Semasa menunggu customer service angkat call. Dua lagi transaksi dilakukan. Dan habis semua simpanan yang ada dalam akaun aku sekelip mata.

Transaksi berlaku tanpa ada permintaan TAC daripada nombor telefon aku dan tiada permintaan kebenaran pemindahan wang masuk dalam telefon ku. Benda berlaku sekelip mata. 3 transaksi berlaku dalam masa yang sangat singkat telah menghabiskan segala duit yang ada dalam akaun aku.

Ini yang aku rasa tektik yang mereka guna:

May be an image of text that says "1:36 +60 17-871 0255 online BLOCK ADD Yesterday Messages calls are end-to- end encrypted. No one outside of this chat, not even WhatsApp, can read or listen to them. Tap to learn more. Message ad Grab Your 50% OFF For First Trial Package 50%PromotionFor CleaningToolsP Tools Velli-trainedCloaners Order Now With RM20 Only MYMAID Malaysia Book Now With RM20 Only Get 50% Offer Here fb.me saw this on Facebook... 2:20 PM Welcome to MYMAID Cleaning Service, Glad to Serve You. Can have your area please? 2:23 PM 2:23 PM Message Senawang 2-25P"

1. Menggunakan iklan yang menarik perhatian orang untuk menggunakannya. Terutama servis-servis mengemas rumah.

No photo description available.

2. Semasa proses pembayaran, layar Maybank yang digunakan berlainan dari layar biasa. Layar tersebut meletakkan Username dan Password dalam paparan yang sama.

3. Walaupun sudah letak username dan password yang betul, transaksi tetap gagal.

May be an image of text that says "5:22 39% MyMaid Cleaning Service MyMaid Cleaning Service 15h ' Raya Promotion for all User now Grab your offer now with as low as RM20 now We will supply the best cleaner to your place. All cleaning tools will be provided and most importantly FREE sanitisation after work done. #housekeeping #cleaning #maidcleaning #maid #homecleaning #springcleaning #carpetcleaning #deepcleaning #promotion #cleaner #professional #firsttrial #work #sanitise Make your booking now https://wa.link/ofqdyn i Grab Your 50% OFF For First Trial Package 50% U Cleaning Tools Pd Well trained Cleaners itisation After Cleaning Order Now With RM20 Only! Write Malaysia Countrywide Coverage comment..."

Kalau korang baca cerita ini mungkin akan berasa salah aku kerana aku terpancing untuk menekan link aplikasi dan membuat bayaran didalam aplikasi berkenaan. Bermaksud aku sendiri yang mendedahkan maklumat aku.

Tetapi aku tidak sendiri tidak menyangka yang scammer menggunakan cara sebegini untuk mendapatkan maklumat kita. Jadi aku dedahkan cara ini supaya tak ada siapa yang kena.

Lagi pelik transaksi itu tidak menghantar kepada nombor telefon aku untuk permintaan TAC ataupun permintaan kebenaran pemindahan wang. Kebiasaannya transaksi kepada pihak ketiga sama ada perlu isi TAC ataupun perlukan kebenaran transaksi melalui telefon bimbitku. Barulah transaksi tersebut boleh dijalankan.

May be an image of text

Sekarang ini aku kena tunggu hari isnin baru boleh teruskan proses aduan aku. Sementara ini, akaun Maybank aku telah dibekukan. Hanya transaksi masuk sahaja boleh. Transaksi keluar dan segala maklumat akaun aku tak boleh nak semak.

Aku memohon doa-doa kalian supaya proses aduan aku berjaya. Dan duit yang hilang ini dapat dikembalikan semula. Duit yang hilang jumlahnya agak besar bagi aku. Kerana ia termasuk wang KWSP dan juga komisen kerja yang aku baru terima.

No photo description available.

Aku cuma boleh cakap, aku terpilih untuk melalui pengalaman discam sebegini rupa. Dan aku harap pendedahan yang aku buat ini dapat mengelakkan orang lain pula yang discam.
Jom kita hentikan jenayah scam ini.

Apa-apa pun, kalian doakan aku berjaya dapat semula duit yang hilang itu ya.

No photo description available.

Dan minta kalian hati-hati dan jangan jadi seperti aku. Sayangi duit anda. Alihkan simpanan ke tempat yang lebih selamat.
Dekat sini saya sertakan video dari Maybank tentang malware scam ini.


Updated

Kenapa saya tidak dapat TAC semasa proses pemindahan dilakukan❓️❓️

Kerana app yang saya telah install itu ada malware. Berkemungkinan telah memintas sms TAC tu kepada no fon mereka tanpa melalui persetujuan saya.
Scammer tidak boleh hack sistem bank, tetapi mereka hack melalui sistem pengguna seperti kita.
Minta semua kerap buat password update utk sistem perbankkan anda.

TONTOn :

BACA:

Pos Laju umum tarikh akhir pos barang sebelum Hari Raya

Pakar Psikologi beri amaran, jangan sebut 10 bahasa dosa ini depan anak-anak!

CATEGORIES