Di Oxford Tun M terus tegas mengkritik salahlaku Israel !


Tun M tampil menjawab tuduhan Israel bahawa beliau anti Israel dengan mengatakan mereka (Israel) boleh memanggilnya anti Israel tetapi hak beliau untuk menyatakan kebenaran tentang segala salah laku Israel tidak boleh dinafikan sesiapa.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah dijemput untuk bercakap di Oxford Union, dan berbuat demikian akan menjadikannya pemimpin Malaysia pertama dan demokratik terpilih yang dipilih oleh Asean.
 
Oxford Union dikatakan sebagai medan ceramah dan debat yang paling berprestij di dunia, antara yang pernah diberikan peluang adalah Margaret Thatcher, Winston Churchill, Morgan Freeman, Dame Judi Dench, Sir Ian McKellen, Natalie Portman, Johnny Depp, Stephen Fry, Anna Wintour, Buzz Aldrin, Michael Jackson, Shakira, Senator John McCain, Jeneral David Petraeus, Malala Yousafzai, Sepp Blatter dan David Cameron.

Sementara itu masyarakat Yahudi di Oxford membantah keras kehadiran Tun Mahathir dalam ucapan dan dialog tersebut kerana dilihat terlalu lantang mengkritik Israel.