Demi prinsip, Noor Azmi dan Razman harus letak jawatan setelah mengaku salah langgar PKP

Peguam meminta Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali dan anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak, Razman Zakaria untuk mengosongkan jawatan mereka setelah kedua-duanya mengaku bersalah hari ini kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

“Demi kepentingan prinsip tanggungjawab dan kebertanggungjawaban, mereka harus melepaskan jawatan mereka sekarang,” kata peguam Mohd Haniff Khatri Abdulla.

“Beban mereka adalah kerana tidak baik bagi seorang menteri, wakil menteri atau anggota exco negara untuk mempertahankan jawatan mereka, apatah lagi jika melibatkan timbalan menteri kesihatan,” katanya, menunjukkan bahawa Kesihatan Kementerian terlibat dalam mengatur undang-undang MCO.

Haniff, yang pernah mewakili bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam beberapa kes, memuji Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador dan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun kerana mengambil tindakan terhadap Noor Azmi dan Razman “kerana ini menunjukkan ketuanan undang-undang tanpa mengira kedudukan atau pangkat yang mereka pegang ”.

Seorang peguam lain, Syed Iskandar Syed Jaafar Al Mahdzar, turut berpendapat jika menteri kesihatan New Zealand, David Clark menawarkan peletakan jawatannya kepada Perdana Menteri Jacinda Ardern kerana melanggar peraturan lockdown Covid-19, tidak ada sebab mengapa ahli politik Malaysia tidak boleh mengikutinya.

Syed Iskandar turut mengatakan bahawa ahli politik Malaysia harus mencontohi ketua pegawai perubatan Scotland Dr Catherine Calderwood, yang mengundurkan diri setelah melakukan dua perjalanan ke rumah keduanya semasa penutupan koronavirus.

Noor Azmi dan Razman, yang telah mengaku bersalah di mahkamah majistret di Gerik, Perak dan masing-masing didenda RM1,000 kerana melanggar peraturan MCO ketika timbalan menteri kesihatan menyiarkan gambar mereka berdua berkunjung dan makan bersama sekumpulan pelajar tahfiz di Kampung Luat Lenggong pada 18 April.

Kedua-duanya dituduh berdasarkan peraturan 6 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di kawasan setempat yang dijangkiti) 2020.

Tindakan terhadap anak perempuan Zahid

Sementara itu, Haniff juga meminta pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap anak perempuan Presiden Umno, Nurul Hidayah dan suaminya kerana melanggar peraturan MCO setelah menyiarkan beberapa gambar dirinya dan suami berasa beberapa VVIP di Instagram.

Pasangan itu turut mengunjungi Menteri di Jabatan Hal Ehwal Ugama Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Zulkifli Al-Bakri di pejabatnya di Putrajaya minggu lalu. Polis telah merakamkan kenyataan dari Nurul Hidayah.

Haniff berharap agar siasatan terhadap Nurul Hidayah segera dimaklumkan.

Berita penuh : https://www.theedgemarkets.com/article/lawyer-haniff-khatri-calls-politicians-convicted-flouting-mco-resign?type=malaysia

CATEGORIES