Data peribadi penerima vaksin tidak akan dikongsi dengan syarikat pengeluar, kata Menteri

Data peribadi penerima vaksin tidak akan dikongsi dengan syarikat pengeluar, kata Menteri

Kerajaan memberi jaminan data peribadi rakyat yang mendaftar untuk menerima suntikan vaksin menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) tidak akan didedahkan kepada syarikat pengeluar vaksin.

Menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin menegaskan data yang mungkin akan dikongsikan dengan syarikat farmaseutikal terlibat hanyalah maklumat berkaitan kesan sampingan selepas imunisasi (AEFI) dilakukan.

“Rakyat tidak perlu risau, kita (kerajaan) tidak akan dedahkan data peribadi mereka kepada syarikat pengeluar vaksin, hanya data umum seperti AEFI akan dikongsi.

“Bagi situasi antara Pfizer-BioNTech dengan negara Israel, mereka memang sudah ada perjanjian untuk kongsi maklumat (penerima) yang terperinci… tambahan Israel negara yang lebih dahulu terima vaksin,” katanya.

Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata demikian pada sesi sidang video program “Sembang Vaksin” menerusi aplikasi Zoom anjuran gabungan doktor dan petugas kesihatan di Twitter atau MedTweetMY, malam tadi.

Sementara itu, beliau berkata Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) sedang berbincang dengan pihak hospital dan pengamal perubatan swasta tentang penglibatan mereka dalam Fasa 2 dan 3 PICK.

Jelasnya kedua-dua fasa itu memerlukan petugas kesihatan lebih ramai termasuk yang bertugas di hospital dan fasiliti kesihatan swasta bagi melaksanakan program imunisasi melibatkan jutaan penduduk di negara ini.

“Harus ditekankan, walaupun sebahagian rakyat akan menerima vaksin di hospital atau fasiliti kesihatan swasta pada Fasa 2 dan Fasa 3 PICK itu nanti, mereka tetap terima vaksin secara percuma,” tegasnya.

Beliau berkata, buat masa ini JKJAV menetapkan semua pembelian vaksin daripada syarikat pengeluar dan pemberian vaksin adalah menerusi kerajaan bagi menjamin kesaksamaan dalam program imunisasi kepada rakyat yang layak divaksin.

Katanya, apabila bekalan vaksin itu tersedia untuk pasaran terbuka kelak, kerajaan akan memantau dan menetapkan harga siling bagi penggunaan di hospital swasta.

Dalam pada itu, beliau berkata kerajaan juga sedang meneliti cadangan menggubal undang-undang baharu berkaitan penyebaran berita palsu mengenai vaksin Covid-19 yang boleh mencetuskan kekeliruan dan ketakutan dalam kalangan rakyat.

Khairy berkata, setakat 6.30 petang semalam, seramai 15,923 individu menerima suntikan dos pertama vaksin Covid-19 sejak Fasa 1 program itu dilaksanakan pada 24 Feb lepas

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/03/01/kerajaan-jamin-data-peribadi-penerima-vaksin-tidak-dikongsi-dengan-syarikat-pengeluar-kata-khairy/