Lelaki

Dapat serangan jantung selepas divaksin, lelaki terima pampasan RM703,000

Dapat serangan jantung selepas divaksin, lelaki terima pampasan RM703,000. Remaja lelaki berusia 16 tahun yang mengalami serangan jantung di luar hospital enam hari selepas menerima dos pertama vaksin Covid-19 di sini, dan memerlukan rawatan intensif, kini semakin stabil, menurut Kementerian Kesihatan Singapura.

Remaja itu menerima dos pertama pada 27 Jun 2021 dan kini sedang menjalani rawatan pemulihan.

“Dia menunjukkan kemajuan yang baik dan dapat melakukan kegiatan seharian tanpa bantuan. Kemungkinan dia akan dibenarkan pulang dalam beberapa minggu lagi, tetapi perlu menjalani rawatan pesakit luar sebelum boleh kembali ke sekolah dan meneruskan aktiviti lain,” menurut kenyataan kementerian itu hari ini.

Hasil siasatan perubatan mendapati remaja tersebut mengalami miokarditis akut teruk yang menyebabkan serangan jantung yang berlaku di luar hospital.

serangan jantung

“Miokarditis mungkin merupakan kesan sampingan yang serius akibat daripada vaksin Covid-19 yang diterimanya, ia mungkin disebabkan beban yang diangkat melebihi berat badannya ketika melakukan aktiviti angkat berat dan penggunaan kafein yang tinggi melalui minuman dan makanan tambahan tenaga,” menurut kementerian itu.

Di bawah Program Bantuan Kewangan Kecederaan Vaksin (VIFAP) oleh kementerian, bantuan sekali bayar sebanyak SGD225,000 (RM703,000) telah diberikan kepada remaja berkenaan dan keluarganya.

Kementerian memaklumkan meskipun terdapat sedikit risiko miokarditis atau perikarditis berikutan pemberian vaksin, kadar kejadian tetap rendah pada 0.48 per 100,000 dos yang diberikan, berdasarkan pemantauan farmakovigilans yang dilaksanakan Pihak Berkuasa Sains Kesihatan (HSA).

“Sebahagian besar telah memberikan tindak balas yang baik terhadap rawatan dan telah pulih atau keluar dari hospital,” menurut kenyataan itu.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/dunia/2021/08/16/remaja-serangan-jantung-selepas-divaksin-dapat-pampasan-sgd225000/

BACA: “Tiada satu pun pihak yang punyai majoriti lebih besar daripada saya”, kata Muhyiddin

CATEGORIES