Dakwaan Hadi merupakan penghinaan terhadap Tun M

DS Abdul Hadi menulis bahawa majoriti bukan Islam yang memenangi pilihanraya dalam Pakatan Harapan telah mempergunakan Tun Dr Mahathir untuk menjatuhkan Najib Razak kerana usia Tun Mahathir yang lanjut dan partinya yang lemah dan dipergunakan sebagai anak tangga untuk menaiki tampuk pemerintahan secara helah.

Dakwaan Abdul Hadi ini merupakan satu penghinaan terhadap Tun Dr Mahathir apabila menganggap negarawan yang pernah memerintah negara selama 22 tahun sebelum ini dengan mudah diperalat dengan helah. Ia bukan sesuatu yang pelik kerana sebelum pilihanraya 2018 yang lalu, Abdul Hadi kerap menghina Tun Mahathir dengan menyuruh beliau meninggalkan politik dan hanya layak menjadi doktor di Klinik 1 Malaysia (Klinik kecil peringkat komuniti) sahaja.

Tun Mahathir dalam temubualnya dalam akhbar Sinar Harian bertarikh 9 Mac 2020, mengatakan bahawa DAP yang disebut sebagai parti majoriti bukan Islam tersebut lebih banyak mengikut keputusan beliau dalam kerajaan. Setiausaha Agung DAP yang juga Menteri Kewangan Lim Guan Eng lebih banyak mengikut telunjuk beliau (Tun Mahathir) dan kata Tun Mahathir lagi banyak tindakan yang Guan Eng lakukan tidak menunjukkan beliau anti Melayu.

Tambah beliau lagi, banyak dasar dasar baru khususnya dalam Belanjawan 2020, semuanya diserahkan kepada beliau sebagai Perdana Menteri dan penasihat penasihat beliau untuk disemak. Guan Eng juga kata Mahathir telah memberikan bantuan kewangan sebanyak RM400 juta kepada kerajaan Kelantan dan RM200 juta masing masing kepada kerajaan Terengganu dan Kedah yang majoritinya berbangsa Melayu beragama Islam walaupun Kelantan dan Terengganu diperintah oleh PAS. Ini menujukkan negeri majoriti Melayu Islam sentiasa diberi keutamaan oleh Kementerian Kewangan.

Dalam wawancara tersebut, Tun Mahathir juga pelik dengan sikap PAS yang tidak mengotakan janji yang kononnya memberi sokongan kepada beliau kekal sebagai Perdana Menteri, tetapi apabila bertemu Yang Dipertuan Agung, PAS telah menamakan orang lain (Muhyiddin Yasin). Malah Kata Tun Mahathir, beliau sehingga hari ini tidak berpuas hati dengan PAS yang mempergunakan agama untuk kepentingan politik dan PAS belum menggugurkan pendapat bahawa orang bukan PAS sebagai tidak Islam.

BIRO POLITIK
Parti Amanah Negara (AMANAH)