Daihatsu kantoi tipu ujian keselamatan, kereta baru dari Perodua dan Toyota terima tempias

Daihatsu hari ini mengumumkan bahawa penghantaran untuk semua kenderaan yang dijual akan ditangguhkan, termasuk model yang diproduksi di Jepun dan juga pasaran luar. Keputusan ini diambil setelah pembuat kereta ini menyerahkan laporan oleh panel bebas kepada Kementerian Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan, dan Pelancongan (MLIT) Jepun serta Kementerian Ekonomi, Perdagangan, dan Industri (METI).

Panel bebas tersebut telah menyiasat skandal yang melibatkan penipuan ujian keselamatan oleh Daihatsu, yang terbongkar pada bulan April tahun ini. Ketika itu, Daihatsu mengakui melakukan “perbuatan salah,” terutama dalam ujian keselamatan kemalangan yang dibuat untuk permohonan kelulusan peraturan untuk empat model. Lebih dari 88,000 unit terjejas, dengan fokus pada kemasan pintu yang tidak memenuhi piawaian keselamatan dalam ujian impak pelanggaran sisi.

Pada bulan Mei, Daihatsu kemudian mengumumkan penyelewengan dalam prosedur pensijilan untuk ujian perlanggaran sisi yang melibatkan Daihatsu Rocky dan Toyota Raize dalam versi hibrid. Daihatsu menyatakan bahawa setelah laporan awal, penyelewengan dalam permohonan pensijilan telah ditemui lebih banyak.

Baca Artikel Penuh