Dah macam cicak la pula! Tak sangka rupanya kucing boleh tanggalkan ekor, ini punca yang ramai tak tahu

Dah macam cicak la pula! Tak sangka rupanya kucing boleh tanggalkan ekor, ini punca yang ramai tak tahu

Kejatuhan ekor kucing boleh berlaku kerana pelbagai sebab, termasuk keadaan perubatan, kecederaan, atau penumpahan semula jadi.

Berikut adalah beberapa penjelasan yang mungkin:

Dah macam cicak la pula! Tak sangka rupanya kucing boleh tanggalkan ekor, ini punca yang ramai tak tahu

Jika ekor kucing mengalami trauma atau kecederaan, seperti tersangkut di pintu atau terpijak, ia mungkin mengakibatkan ekor tercabut sebahagian atau sepenuhnya.

Degloving ekor merujuk kepada kecederaan teruk di mana kulit dan tisu ekor dilucutkan secara paksa.

Ini boleh berlaku disebabkan oleh kemalangan, serangan haiwan, atau terperangkap dalam jentera.

Dalam kes sedemikian, pemotongan ekor mungkin diperlukan untuk mengelakkan jangkitan atau komplikasi lanjut.

Nekrosis ekor berlaku apabila tisu ekor mati akibat kekurangan aliran darah. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk kecederaan, jangkitan, atau keadaan perubatan tertentu. Dalam sesetengah kes, nekrosis ekor mungkin memerlukan pembedahan.

Kucing kerap menggugurkan bulunya, dan ekornya tidak terkecuali. Penumpahan adalah proses biasa yang membolehkan kucing menghilangkan bulu lama atau rosak. Ada kemungkinan ekor kucing menumpahkan bulu, yang mungkin memberikan penampilan ekor “jatuh”, padahal, sebenarnya, ia hanyalah bulu yang gugur.

Jika anda perasan bahawa ekor kucing anda telah jatuh atau terdapat sebarang tanda kecederaan, adalah penting untuk mendapatkan rawatan veterinar dengan segera.

Doktor haiwan boleh menilai keadaan dengan betul, menyediakan rawatan yang diperlukan, dan menawarkan panduan tentang cara menjaga kucing anda semasa proses pemulihan.

BACA:

Pernah cedera akibat kemalangan? Ini cara untuk tuntut gantirugi kecederaan akibat kemalangan menurut undang-undang

‘Suruh aku advance gaji bulan yang dah lepas?’, ingatkan masalah air dan jalan je, Kelantan FC pun masalah juga tak bayar gaji pemain?